Blog

Fellépnek Nagy-Britanniában a nők megcsonkítása ellen

Elítélték az első anyát a lánya nemi szervének megcsonkításáért Nagy-Britanniában.

Elítélték az első anyát a lánya nemi szervének megcsonkításáért Nagy-Britanniában.

 

A hároméves gyermek ugandai származású anyja az első, akit elítéltek a több évtizede kriminalizált gyakorlat követése miatt a szigetországban. A ghánai származású partnerével közös, kelet-londoni lakásukban a rendőrség 40 lime-ot és két ökörnyelvet is talált, belsejükben az ügyben eljáró hatóságok elhallgattatását célzó varázsigékkel.
Ivan Balhatchet, a rendőrség ügycsoportért felelős vezetője így nyilatkozott: „Tisztában vagyunk azzal, hogy a büntetőeljárás önmagában nem elegendő a visszaélések megállításához, de az ítélet közvetíti azt az üzenetet, hogy a rendőrség mindent megtesz az elkövetők felelősségre vonása érdekében”.

Míg az anya partnerét felmentették a vádak alól, a nőre akár 14 év börtön is várhat. Az ügy az egészségügyi dolgozók értesítése nyomán került a hatóságok figyelmébe, miután a kislányt súlyos vérveszteséggel kórházba szállították. A vádlottak később azt vallották, a gyermek felmászott a konyhai pultra, és esés közben vágta meg magát, de sérülései egyértelműen szándékos vágásra utaltak. Az áldozat később azt mesélte a gyermekvédelmi szakembereknek, egy boszorkány vágta meg.

Az ítéletet nagyrészt üdvözölték a kérdéssel foglalkozó szakemberek és aktivisták, de Leyla Hussein aktivista, aki maga is a gyakorlat áldozata, a következő problémára hívta fel a figyelmet: „Örülök, hogy kiállunk a gyermekek elsősége mellett, de szomorú, hogy nem tudtuk megvédeni az anyát. Ez a nő 17 évvel ezelőtt akár én is lehettem volna, mert akkor még nem értettem, hogy a lányok körülmetélése rossz.” A szomáliai származású nőnek elmondása szerint csak a saját gyereke születése után, egy gyakorlott nővér hatására változott csak meg a véleménye, aki elérte, hogy a gyereke biztonságban maradjon. „Az egészségügyi rendszer kudarca, hogy nem védte meg ezt a kislányt, aki a csonkítás következményeivel kell, hogy leélje az egész életét” – tette hozzá.

Szemlézte: Bálint Janka