Blog

Fenyegeti Magyarországot az Európai Unió

Az Európai Unió azzal fenyegetőzik, hogy Magyarországot elhallgattatja, ha blokkolja az Ukrajnának szánt forrásokat. Sőt, a vezetők körében még az is felmerült, hogy kiiktassák Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az uniós szavazásból.

Az Európai Unió azzal fenyegetőzik, hogy Magyarországot elhallgattatja, ha blokkolja az Ukrajnának szánt forrásokat. Sőt, a vezetők körében még az is felmerült, hogy kiiktassák Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az uniós szavazásból.

Brüsszelben sokan úgy vélik, hogy Magyarországnak nem lesz jó a helyzete, ha meghiúsítja az 50 milliárd eurós, Ukrajnának szánt mentőövet, amikor az Oroszországgal folytatott háború harmadik évébe lép.

Az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szembeni „nukleáris opció”-ra úgy kerülne sor, hogy az EU bevetné a 7-es cikkelyt – a legsúlyosabb politikai szankciót egy tagállammal szemben, amely az uniós döntésekre vonatkozó szavazati jogának felfüggesztésével jár. Öt európai tisztviselő és diplomata a Politiconak azt mondta, hogy a blokk többi országa kész lépéseket tenni Budapest ellen, ami történelmi lépés lenne az összetartásra és egyhangúságra törekvő vezetők részéről.

Ha Orbán Viktor a februári csúcson valóban újra blokkolja a megállapodást [a költségvetésről és az 50 milliárd euróról Ukrajna számára], akkor a 7. cikkely felhasználása, Magyarország szavazati jogának elvétele valós lehetőséggé válhat”

- mondta egy uniós diplomata.

Magyarország miniszerelnökét ilyen éss ehhez hasonló mondatokkal fenyegetik: „Itt az ideje, hogy Orbán Viktor ráébredjen, hogy a 7-es cikkely veszélye most létezik. Nagyon kevés a türelem”

Véleményem szerint azonban, ha valóban ennyiszer emlegetik a 7-es cikket, fel kell idézni, hogy miről is szól pontosan az eljárás:

7. cikk szabályozza az eljárást, amellyel az Európai Unió értékeit súlyosan és tartósan megsértő tagállam egyes jogai, beleértve a tagállam kormányának képviselőjét a Tanácsban megillető szavazati jogot, felfüggeszthetők.”

Volt már példa korábban is arra, hogy az Európai Unió az említett eljárást megindítsa. 2017-ben Lengyelországgal szemben, ekkor az indok középpontjában a bíróságok függetlenségét sértő szabályok voltak. Majd 2018-ban Magyarországgal szemben, ekkor az alkotmányos rendszer megváltoztatását, korrupciót és a menekültek helyzetét emlegették. A magyar kormány ezt egy „fedősztorinak” nevezte az Unió részéről.

A kormányfő most is azt mondta, hogy

amikor befejeződött a magyar igazságszolgáltatási rendszer átvilágítása Brüsszel is kimondta, hogy a magyar igazságszolgáltatás MINDEN európai sztenderdnek megfelel.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Orbán Viktor (@orbanviktor) által megosztott bejegyzés

 

Összességében a magyar kormány elismeri, hogy Ukrajna támogatása nem helytelen célkitűzés. Attól ugyanakkor valóban elzárkóznak, hogy az Unió közös költségvetéséből kapjon pénzt a háborúban álló ország. A kabinet indoklása szerint ugyanis a Magyarországtól visszatartott pénzek nem köthetnek ki más országokban. Magyarországnak sosem volt célja az, hogy blokkoljon döntéseket, ezzel szemben azt szeretné elérni, hogy jó döntések szülessenek Brüsszelben.

Szemlézte: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon