Blog

Fizessenek a gazdagok?!

Bernie Sanders vagyonadó kivetését javasolta a milliárdosok megszüntetése és saját, költséges belpolitikai programjának finanszírozása érdekében – írja a Reason magazin.

Bernie Sanders vagyonadó kivetését javasolta a milliárdosok megszüntetése és saját, költséges belpolitikai programjának finanszírozása érdekében – írja a Reason magazin.

A minap hozta nyilvánosságra Bernie Sanders azt a tervezetét, amely vagyonadó kivetését szorgalmazza a több mint 32 millió dollár nettó bevétellel rendelkező amerikai háztartásokra. Az adó célja a már fent említetteken túl a magánvagyon igazságtalan koncentrációjának megszüntetése lenne.

A Sanders-féle elképzelés 1-8% közötti évenkénti adó kivetését jelentené a következő módon: 1% -os adót róna a 32 millió dollár feletti vagyonnal rendelkező házaspárokra (egyedülállók esetében 16 millió dollár a küszöb), a több mint 10 milliárd dollárnyi vagyont birtokló házasfelek pedig már 8%-os járulékot kellene, hogy fizessenek (egyedülállók esetében ez utóbbi szám már 5 milliárd dollárt meghaladó összeg esetében életbe lépne).

A demokrata szenátor hangsúlyozta: ezzel az intézkedéssel 4,5 trillió dollárt kereshetne az állam 10 év alatt, amelyet azután – Sanders elképzelelései szerint – 2,5 trillió dolláros lakhatási támogatásra, egyetemes gyermekgondozásra és az általános egészségbiztosítás megvalósítására költhetne.

A gazdagok megadóztatása már Elizabeth Warren demokrata elnökaspiráns szájából is elhangzott. Ő az 50 millió dollár feletti vagyont birtokló amerikaiakat terhelné meg ezzel a járulékkal. A kritikusok már ekkor is hangoztatták, hogy ez az adóforma az adózás más formáival összevetve „nehézkesebb” és költségesebb is. A leggazdagabbak személyes vagyona ugyanis nem csupán az általuk birtokolt részvényvagyonból áll, hanem ingatlanokat is magába foglal, továbbá olyan cégek is lehetnek a tulajdonukban, amelyek jelenleg még privát kézben vannak. Emellett megemlítik, hogy a vagyonadó bevezetése újabb „fejtörést” okozna az adminisztrációban.

Chris Edwards, a Cato Institute adópolitikával kapcsolatos szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszer magában hordozza „kiskapuk” lehetőségét, és emlékeztetett: a 12 európai országban, melyekben elfogadták a vagyonadót, a bevétel csalódást okozott. Átlagosan a GDP körülbelül 0,2% -át tette csak ki, s végül három ország kivételével azóta mindegyik hatályon kívül helyezte azt.„A gazdagok tényleges vagyona nem az aranyrudaik értékében vagy az ágyuk alatt„kuporgatott” pénzükben rejlik. A legtöbb vagyon valójában aktív üzleti eszköz. Ez az az érték, amely termel és embereket foglalkoztat a termelésben” – mondta Edwads. Így a milliárdosok eltörlése nem jó ötlet.

Sanders egyébként úgy reagált, hogy vannak ötletei az adminisztráció megkönnyítésére és a „nemzeti vagyonnyilvántartás” segítségével a kiskapuk is elkerülhetőek lennének.

Maga a tény azonban, hogy a kormány egyszerűbb módon is megregulázhatná a gazdagokat, illetve a már fentebb leírt, vagyonadóval járó problémák arra utalnak, hogy Sanders javaslata kevésbé a politikáról szól, mintsem jelzésértékű a baloldali szavazóknak.

Szemlézte: Benkő Lilla