Blog

Fizetésképtelenség szélén az Egyesült Államok?

Az Egyesült Államokban egyelőre csak az elvi megállapodás jött létre az ország adósságplafonjával kapcsolatos vitában, és most egy hitelfelügyelet is nyomást gyakorol a kormányra. A Fitch hitelminősítő intézet a világ legnagyobb gazdaságának, az USA-nak a hitelképességét kezdte némileg kritikusabban…

Az Egyesült Államokban egyelőre csak az elvi megállapodás jött létre az ország adósságplafonjával kapcsolatos vitában, és most egy hitelfelügyelet is nyomást gyakorol a kormányra. A Fitch hitelminősítő intézet a világ legnagyobb gazdaságának, az USA-nak a hitelképességét kezdte némileg kritikusabban szemlélni, és leminősítést helyezett kilátásba.

Elsőként vizsgájuk meg, hogy mi is az adósságplafon? Az a maximális összeg, amellyel az Egyesült Államok eladósodat, hogy fedezni tudja pénzügyi kötelezettségeinek teljesítését és legfőbbképpen az állam működésének költségeit. Mivel a szövetségi kormány folyamatos költségvetési hiánnyal működik, azaz többet költ, mint amennyit bevételként az adókból és más forrásokból visszakap, így jelentős összegeket kell felvennie kötelezettségi kifizetéséhez. Ezek magukban foglalják a szociális ellátórendszer finanszírozását, az államadósság kamatait és a fegyveres erők tagjainak fizetését.

Az elmúlt időszakban világossá vált, hogy az USA a kongresszus által megszavazott jelenlegi hitelkeretével nem tudja fenntartani szolvenciáját hitelezői felé. Ezek után a három legnagyobb hitelminősítő egyike,

a Fitch szerdán bejelentette, hogy megtartja az Egyesült Államok legmagasabb, AAA besorolását, azonban a hitelképesség kilátásait "negatívra" csökkentette. Ez a lépés komoly figyelmeztetést jelent az Egyesült Államok számára, mivel leminősítést eredményezhet a jövőben.

A hitelminősítő indoklása szerint az adósságplafon megemelése körüli vita és a közeledő csőd miatt nőtt a kockázata annak, hogy az Egyesült Államok nem tudja teljesíteni fizetési kötelezettségeit. A Fitch hangsúlyozta, hogy a kialakult helyzet komoly veszélyeket hordozhat az amerikai hitelképességre nézve.

Az Egyesült Államokban az adósságplafon mértékét a kongresszus határozza meg, ami a közelgő elnökválasztás előtt óriási fegyvertény a kormányzásra készülő republikánusoknak, ugyanis az adósságplafon emelését követelik, de cserébe jelentős kormányzati kiadáscsökkentést várnak el. Ezzel szemben a Fehér Ház a kiadások befagyasztását és a gazdagok, valamint a nagyvállalatok adójának emelését javasolta, amit a republikánusok elutasítottak. Utóbbiak javaslatának érvényesülése esetén a kormány a jóléti funkciók, így akár a szövetségi nyugdíjak csökkentésére is rákényszerülhet, ezzel lépéselőnybe hozva a republikánusokat a jövő évi választáson. Ha a két fél nem jut kompromisszumra, akkor a fizetésképtelenség mellett történelmi leminősítésnek vagy akár egy újabb globális recessziónak is megágyazhat.

 A Pénzügyminisztérium előrejelzése szerint az amerikai kormány június elejétől fizetésképtelenné válhat, ami globális pénzügyi válságot eredményezhet. Janet Yellen pénzügyminiszter többször is figyelmeztetett, hogy június 5. lehet az a nap, amikor az Egyesült Államok már nem tudja teljesíteni pénzügyi kötelezettségeit. 

Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus vezetője ugyanakkor a hétvégén úgy tűnik, hogy elvi megállapodásra jutott az adósságplafon emelését illetően. Hogy ezzel a helyzet valóban megoldódik-e, az szerdán derül ki, amikor a képviselők szavaznak róla.

Ugyanakkor ez nem az első alkalom, hogy az Egyesült Államok adósságplafon vitája komoly következményekkel jár. Tizenkét évvel ezelőtt, 2011-ben emiatt az Egyesült Államokat a Standard & Poor's AA+ ra leminősítette.

Szemlézte: Szepessy Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon