Blog

Fogy a levegő a román elnök körül?

A román államelnök pálfordulásáról és az ellene felszólaló egyre hangosabb kritikákról értekezik Matei Rosca a Politico európai kiadásának hasábjain.

A román államelnök pálfordulásáról és az ellene felszólaló egyre hangosabb kritikákról értekezik Matei Rosca a Politico európai kiadásának hasábjain.

A szerző szerint Klaus Johannis eddig a demokratikus értékeket és a jogállamiságot testesítette meg a román választóknak és az európai partnereinek. Ezt mi sem példázza jobban, hogy a szász politikus nemrég átvehette az európai egységért végzett munkájáért a Charlemagne-díjat.

Mára azonban az őt övező rózsaszín köd köd felszállni látszik, miután számos szövetségese, egykori párttársai és aktivisták tucatja is éles kritikát fogalmazott meg vele szemben az új kormány tető alá hozása miatt. Tudniillik Románia nemrég került ki egy belpolitikai válságból a kormány összeomlása után. Bukarestben közel egy hónapja egy új koalíció, a szociáldemokrata PSD és a jobbközép PNL alkotta szövetség kormányoz az RMDSZ-szel kiegészülve. A PSD-t az utóbbi években rengeteg kritika érte, hisz korábbi kormányzásuk alatt óriási volt a korrupció és gyengült a jogállamiság helyzete is.

Az eddigi két legnagyobb rivális „házasságát” sokan élesen kritizálják, s a rossz hangok szerint Johannisnak fontos szerepe volt annak létrehozásában. Sokan – köztük az előző miniszterelnök, a PNL-es Ludovic Orban – értetlenül állnak az események előtt, hogy hogyan is foghatott össze a két nagyon különböző párt egymással.

Orban szerint az új kormány egy erkölcsi és politikai csalás, amely mögött nincs logika.

Szerinte a két párt közötti egyezség Johannisnak tudható be, akivel együtt 2020-ban még azzal kampányolt, hogy ha a románok rájuk – a PNL-re – szavaznak, akkor ők eltávolítják majd a hatalomból a PSD-t és klienseit. Orban végül szakított is pártjával, s jelenleg egy új formáció megalkotásán ügyködik. Megjegyzendő, hogy nem egyedül ő lépett ki, közel 15 parlamenti képviselő követte az előző kormányfőt.

Cristian Ghinea, korábbi miniszter, a liberális USR—PLUS alelnöke is osztja Orban véleményét, szerinte Johannisnak meghatározó szerepe volt abban, hogy létrejött a két párt szövetsége.

A PSD – természetesen - elutasítja mindkét politikus véleményét. Szerintük csak formális kapcsolatban állnak az elnökkel, s neki semmi köze nincs a kormányalakításhoz. A pártok csupán a román választók miatt léptek szövetségre, hogy közösen átvezessék az országot a nehéz időszakon.

Egyes civil szervezetek és NGO-k véleménye szerint az egyesség a többségi szavazás elárulása.

Külső elemzők problémaként vetik fel például, hogy az új koalíció azt a Laura Vicol nevű szocdem politikust nevezte ki a parlament igazságügyi bizottságának élére, aki korábban ügyvédi karrierje alatt több kényes ügybe is belekeveredett.

A román politikusnő által védett személyek ugyanis olyan szervezetekhez kötődtek, amelyek tagjai voltak a román alvilágnak, és több zsarolási, sőt akár emberrablási ügy is kapcsolódott hozzájuk.

A szerző szerint az új kormány nagy nyertese a román nacionalista, jobboldali AUR lehet. A pártot a lap konzervatívként írja le, amely kiáll a hagyományos családmodell mellett és ellenzi az azonos neműek házasságát. Azt azért tegyük hozzá, hogy korábban sok magyarellenes kirohanásuk is volt. A párt vezetője ugyanakkor nemrég azzal hívhatta fel a magyar olvasók figyelmét, hogy azt nyilatkozta: ő a román Orbán Viktor. A PNL szakadásával és a baloldallal való együttműködés miatt ugyanis sokak szerint a konzervatív érzelmű szavazók elfordulnak a néppárti formációtól, s könnyen lehet, hogy a jövőben ezen választók az AUR mögött sorakoznak fel.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!