Blog

Fokozódik a közösségi média cenzúrája Oroszországban

2013 márciusában a szocsi téli olimpiai játékokra érkező amerikaiaknak a kormányuk egy figyelmeztető üzenetet küldött ki arról, hogy hogyan tudják megőrizni adataik biztonságát az Orosz Federáció területén töltött idejük alatt. Washington aggodalma nem volt véletlen.

2013 márciusában a szocsi téli olimpiai játékokra érkező amerikaiaknak a kormányuk egy figyelmeztető üzenetet küldött ki arról, hogy hogyan tudják megőrizni adataik biztonságát az Orosz Federáció területén töltött idejük alatt. Washington aggodalma nem volt véletlen.

Az üzenet azt tanácsolta, hogy az összes személyes és szenzitív adatukat töröljék az informatikai eszközeikről a téli olimpiára látogatók és amennyiben nem szükségszerű, hogy vigyenek magukkal telefont, inkább hagyják otthon. Amennyiben viszont mégis úgy döntenek, hogy visznek magukkal telefont, a WiFi-t mindig tartsák kikapcsolva, ne csatlakozzanak nyílt hálózatokhoz, se pedig a hotelük, kávézók hálózataihoz. Ne lépjenek be a személyes és üzleti fiókjaikba és az összes jelszavukat módosítsák az utazás előtt és után is. A legegyszerűbb megoldás – tartalmazta az üzenet –, hogy egyáltalán ne használjanak internetet, amíg Oroszországban vannak.

Bár az amerikai kormány figyelmeztető üzenete lehet, hogy egy kicsit túlreagálta a helyzetet, mégis jól bemutatja, hogy az elmúlt években milyen módon erősödött fel az orosz kormány azon törekvése, hogy kontrollálja az internetet és kövesse állampolgárainak és a külföldi látogatóknak az internethasználatát.

Míg 2007-ben 265 937 telefonbeszélgetést és emailes üzenetváltást figyelt meg az FSZB, 2012-re ez a szám megduplázódott.

A nyugati világban mielőtt a titkosszolgálatok lehallgathatnának valakit, először egy bírósági végzést kell szerezünk, ami engedélyezi ezt. A bírósági engedélyt pedig meg kell mutatniuk az internet, illetve telefonszolgáltatónak ahhoz, hogy valóban hozzáférést kapjanak a megfigyelt személy telekommunikációs üzenetváltásaihoz. Oroszországban a helyzet hasonló, mégis van egy jelentős eltérés – az orosz titkosszolgálatnak, az FSZB-nek szintén szüksége van egy bírósági engedélyre, hogy lehallgathasson; ezt az engedélyt azonban senkinek sem kell megmutatnia. Az internet és mobil szolgáltatóknak nem áll jogában kérelmezniük a végzés megtekintését.

Amennyiben az FSZB azt mondja van végzés, ezt minden körülmények között igaznak kell hinniük. Ez természetesen jelentősen megkönnyíti a telekommunikációs eszközök lehallgatását az országban.

Míg eredetileg az orosz titkosszolgálat figyelme csak a telefonbeszélgetésekre és az emailváltásokra fókuszált, az arab tavasz után ez gyorsan megváltozott – 2011 óta a közösségi média megfigyelése is egyre hangsúlyosabb.

A kezdeti szakaszban Oroszország internet kontrollja több ’sikert’ is elért. A YoutTube törölt egy ’The Real Life of Muhammad’ nevű videót, amit az orosz muszlimok sértőnek találtak. A Twitter blokkolt egy fiókot, ami drogokat népszerűsített, majd pedig a Facebook tiltott le egy ’Club Suicide’ nevű oldalt. Ezen felbuzdulva, az orosz kormány még többet kért. Most már azt várja el a közösségi média szolgáltatóktól, hogy az orosz fiókok minden adatát földrajzilag az Orosz Federáció területén vagy orosz domainokon (.ru) tárolja – egy esetleges lehallgatás esetén ez könnyű hozzáférést biztosít az FSZB-nek. Ez azt jelenti, hogy ha valaki Oroszországban használja a Google-t, akkor a ’google.ru’-n keres – ez egyrészről a Google-t is segíti abban, hogy jobban tudja targetálni a hirdetéseket,

másrészről az orosz titkosszolgálatnak is jó, hiszen így számára könnyebben elérhetőek a felhasználók adatai.

Az orosz kormány kontrolja tovább nőtt az elmúlt időszakban. 2014-ben a legnépszerűbb orosz közösségi média, a VK tulajdonjogát vette át egy kormányközeli csoport, az eredeti tulajdonost és fejlesztőt, Pavel Durovot kitúrva. 2016-ban a LinkedIn-t tette az orosz kormány elérhetetlenné az országban, mivel a portál nem volt hajlandó Oroszország területén tárolni a felhasználóinak az adatait.

Legújabban pedig a Twittert lassítja a föderáció területén a kormány.

Az ’orosz állampolgárok védelmében’ az orosz kormány arra szólította fel a Twittert, hogy szedjen le 3 000 fiókot, amelyek pornográfiát tartalmaznak, drogot és öngyilkosságot népszerűsítenek. Bár a Twitter valóban eltávolított 2 239-et a kért fiókok közül, a közösségi média szolgáltatót továbbra is lassítják Oroszország területén. A BBC szerint a valódi ok az lehet, hogy a Twittert rendszeresen használja az orosz ellenzék, köztük (a január óta börtönben lévő) Navalnij is.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!