Blog

Fokozódik a szeméthelyzet Ausztráliában

Ausztrália nyakig merült egy régóta súlyosbodó válsághelyzetben – a szemétben.

Ausztrália nyakig merült egy régóta súlyosbodó válsághelyzetben – a szemétben.

A krízis oka, hogy 2017-ben Kína hirtelen abbahagyta az ausztrál szemét fogadását. Kína a világ újrahasznosítható hulladékának 60-70 százalékát dolgozta fel, de miután számot vetett a tevékenység káros környezeti hatásaival, felhagyott azzal. Így tett India, Ausztrália második legnagyobb partnere is.

Ausztráliának mindössze néhány tucat szemétfeldolgozó üzeme van Kína több ezer üzemével összehasonlítva. A felgyülemlett szemetet, köztük a legnagyobb arányban gyűlő műanyagot túltelített gyűjtőállomásokon tárolják vagy Délkelet-Ázsiába hajóztatják, hogy ott illegálisan elégessék vagy a tengerbe ürítsék.

Egy lehetséges megoldás a termelődő szemét mennyiségének drasztikus lecsökkentése lehet, de miután az is rendkívül sok idő volt, hogy az ausztrál háztartásokat a szemét elkülönített gyűjtésére szoktassák, a szakértők szkeptikusan ennek eredményességét illetően.

A Munkáspárt kampányígéretei közé tartozik az egyszer használatos műanyagzacskók betiltása, de egyelőre átfogó megoldási javaslat mind kormányzati, mind ellenzéki oldalról hiányzik.

Szemlézte: Bálint Janka