Blog

Folytatódik a keresztényüldözés Kanadában

 Az országban már az Egyiptomból menekült kopt keresztények sem érzik magukat biztonságban.

 Az országban már az Egyiptomból menekült kopt keresztények sem érzik magukat biztonságban.

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, egyre több a keresztényellenes támadások száma a világ egyik legdemokratikusabbnak mondott országában, Kanadában.  A „Kanada napi” erőszakos támadások óta több mint 45 templomot gyújtottak fel az országban. A legutóbbi támadás során pedig az erőszakos szélsőbaloldali aktivisták

másodjára borítottak lángba egy Egyiptomból menekült kopt keresztények imahelyéül szolgáló ortodox templomot. Az épületet az első alkalommal július 14-én sikerült megmenteni, az öt nappal későbbi második gyújtogatás során azonban porig égették.

A Brit-Kolumbia tartomány egyik településén található St. George kopt templomot a koronavírus korlátozások feloldásával, alig két hete nyithatták újra.

 A több mint 200 fős gyülekezetbe főleg Egyiptomból menekült keresztények járnak. A helyi újságoknak egyik tagjuk, Nancy Yacoub - aki 1982-ben menekült Kanadába - a következőket nyilatkozta az esetről:

Megszakad a szívem. Teljesen lesokkolódtam. Szörnyű gyűlölethullám söpör végig az országon. A gyújtogatás nagyon rossz emlékeket hozott fel bennünk arról, hogyan üldöztek bennünket hazánkban is.

A hölgy a Daily Wire beszámolója szerint hozzátette, hogy a jelenlegi káros politikai klíma miatt folytatódik az országban gyűlölet, hiszen senki sem emeli fel a szavát az erőszak ellen. Yacoub kijelentése azért is megrázó, mert a kanadai keresztények helyzetét az egyiptomihoz hasonlította, amely az Open Doors International 2021-es jelentése szerint a 16. legveszélyesebb ország a világon a keresztények számára. Habár az országban több mint 16 millió keresztény az üldöztetés ellenére is bátran vállalja hitét, sokaknak annyira ellehetetlenült az országban a helyzetük, hogy külföldre menekültek. 

A kanadai eset azonban bemutatta, hogy még a legdemokratikusabbnak mondott országokban is jelentősen erősödik a keresztényüldözés, a vezetők pedig ahogy Egyiptomban, Kanadában sem biztosítják már a megfelelő védelmet számukra.

Az egyik kopt keresztény anyuka kislányának születésnapján történt a gyújtogatás, így a kislány ajándék helyett arra kérte anyukáját, hogy szervezzen adománygyűjtést a templom újraépítésére. Az adománygyűjtés leírásában az anyuka kifejezte csalódottságát, miszerint Kanada miniszterelnöke ismét nem tesz eleget, hogy megerősítse a templomok védelmét és leállítsa az őslakos és velük szimpatizáló keresztényellenes gyújtogatók támadásait. 

Beszédes, hogy sokan, köztük a kanadai miniszterelnök is érthetőnek találja az őslakosok és a velük egyetértők akcióit, ugyanis Saskatchewan, Manitoba és Brit Kolumbia kanadai tartományokban több ezer jelöletlen őslakos sírt találtak a katolikus egyház által fenntartott egykori bentlakásos iskolák területein. Az elkövetők azonban nem foglalkoztak a katolikus vezetők bocsánatkéréseivel és a sok katolikus templom mellett egyre több protestáns és más felekezetekhez tartozó keresztény templomot is rongálni kezdtek.

Szemlézte: Morvay Sáron