Blog

Franciaországban a magyarhoz hasonló összefogással próbálkozik a baloldal

A nemrég lezajlott francia elnökválasztáson a helyi baloldal óriási vereséget szenvedett. Ennek egyik oka az átalakuló francia pártrendszer, amely úgy tűnik, hogy Macron győzelme után is tovább forr. A baloldal a saját kudarcát látva ugyanis úgy tűnik, hogy valódi önreflexiót gyakorolt, s egy új…

A nemrég lezajlott francia elnökválasztáson a helyi baloldal óriási vereséget szenvedett. Ennek egyik oka az átalakuló francia pártrendszer, amely úgy tűnik, hogy Macron győzelme után is tovább forr. A baloldal a saját kudarcát látva ugyanis úgy tűnik, hogy valódi önreflexiót gyakorolt, s egy új startégiával fut neki a júniusi parlamenti választásoknak: a baloldali/szocialista/zöld/kommunista pártok teljes összefogásával. Minderről a Politico európai kiadásának a hasábjain értekezik John Lichfield.

Az elnökválasztáson is jól megmutatkozott, hogy igen komoly gondban van a francia baloldal. A tradicionális nagy pártok (mint például a szocialisták) egy számjegyű eredményt értek el, egyedül Jean-Luc Mélenchon radikális jelölt tudott „kimagasló”, 20% körüli teljesítményt nyújtani. Nem csoda tehát, hogy az ő vezetésével indult meg a baloldal újjászervezése és egységesítése. Megjegyzendő, hogy már az elnökválasztás előtt is voltak próbálkozások egy egységes jelölt kijelölésére, ekkor azonban túl nagy volt a széthúzás a térfél pártjai között.

Most azonban már hivatalos, hogy Mélenchon pártja (LFI), a zöldek (EELV), a kommunisták (PFC) és a szebb napokat is látott szocialisták (PS) közösen indulnak majd el az elkövetkező parlamenti választáson Új Népi Szociális és Ökológiai Unió (Nouvelle Union populaire sociale et écologique) névvel.

Az új formáció ugyan igyekszik teljesen egységesnek látszani, a belső kritikák azonban nagyon hamar napvilágra kerültek. A legtöbb résztvevőnek a Mélenchon által „erőltetett” és képviselt úgynevezett „európai engedetlenségről” (désobéissance européenne) szóló pontjaival vannak gondjai. Ez alapján ugyanis a szövetség eltérhetne olyan EU-s jogszabályoktól, amelyek nem egyeztethetőek össze a programjukkal. Ezzel kvázi egy erősen euroszkeptikus hangot ütnének meg.

Egyesek szerint ez azt is jelentené, hogy a francia jogszabályokat helyeznék az uniós passzusok fölé.

Az ellenállás főleg a szocialisták és a zöldek oldaláról érkezik, akik eddig mindvégig a föderális uniós elképzelést képviselték a radikális baloldaliak és a kommunisták euroszkepticizmusával szemben. A zöldek európai pártcsaládja azonnal kritikával is illette saját pártját, mondván ezzel éppen csak Európa érdekeit nem szolgálják. Az ügyben megszólalt a jelenlegi liberális Macron-kormányzat EU-ügyi minisztere, Clément Beaune is. Szerinte ugyanis ha az EU jogszabályaiból csak a nekünk megfelelőket tartjuk be, és úgy válogatunk, mint egy étlapról, azzal az Unió pusztulását és megszűnését idézzük elő.

A tweet fordítása: „Az „európai engedetlenség” hamis és veszélyes. A szociáldemokraták ezt nem írhatják alá anélkül, hogy elárulnák önmagukat.


A fentebb sorolt ellentétek miatt tehát megoszlanak a vélemények arról, hogy jól döntöttek-e a kevésbé radikális baloldali pártok, amikor csatlakoztak a szövetséghez. Ráadásul ehhez az is társul, hogy a francia választási rendszer miatt (az elnök választásához hasonlóan a parlamenti voksoláson is két forduló van) előfordulhat, hogy elpártolnak majd tőlük a kevésbé szélsőséges szavazók. Egyes felmérések szerint ugyanis még a szocialista szimpatizánsok is szívesebben szavaznak Macron pártjának jelöltjére a második fordulóban, mint sem egy radikális kommunista személyre.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon