Blog

Gazdasági és bevándorlási reformokra készül Macron

Nincs könnyű helyzetben a francia elnök. A legutóbbi tüntetések után, melyek a nyugdíjreform ellen zajlottak, Franciaország ismét országosan lángokba borult egy rendőr által meggyilkolt, bevándorló hátterű fiú miatt. Macron elnök reformokkal próbálná megőrizni országa stabilitását, azonban kérdéses,…

Nincs könnyű helyzetben a francia elnök. A legutóbbi tüntetések után, melyek a nyugdíjreform ellen zajlottak, Franciaország ismét országosan lángokba borult egy rendőr által meggyilkolt, bevándorló hátterű fiú miatt. Macron elnök reformokkal próbálná megőrizni országa stabilitását, azonban kérdéses, hogy mennyire lesznek hatékonyak, illetve kiránthatják-e Franciaországot válságos helyzetéből?

A francia elnök nemrégiben adott egy nagyobb interjút a Le Point nevű francia lapnak, amelyben jelentős gazdagsági, oktatási és bevándorlással kapcsolatos reformok mellett kötelezte el magát. Az interjúban közölte, hogy hamarosan tárgyalóasztalhoz ül az ország „jelentős politikai vezetőivel”, hogy átbeszéljék azokat a problémákat, amelyekkel jelenleg Franciaország szembenéz. A tárgyalásokat követően, reményei szerint, különböző törvényjavaslatok, illetve népszavazási kérdések is felmerülhetnek.

Az, hogy a reformokat a francia elnök képes lesz e véghez vinni, még mindig egy nagy kérdés.

A The Independent nevű brit lap szerint mivel Macron elvesztette a kormányzó többségét az alsóházban, így csak különböző politikai manőverekkel lenne képes a különböző reformokat elfogadtatására. Az interjú folyamán a francia elnök úgy nyilatkozott, hogy ez „nem nagy dolog”, mivel a centrista kormány az alsóházi többség nélkül is képes volt bizonyos javaslatokat átvinni.

Fontos azonban, hogy a francia elnök nem használhatja ugyanazt a mechanizmust, mint amit a nyugdíjreformmal kapcsolatban tett. Legutóbb kormánya egy különleges alkotmányos jogosítványt használt fel arra, hogy a törvényt a nemzetgyűlés szavazása nélkül keresztülvigye, feldühítve ezzel az ellenzékieket, akik hónapokig tartó tiltakozó akciókat szerveztek.

Rátérve a lényegre, milyen reformokra számíthatunk? Macron kijelentette, hogy azok, akik a megölt bevándorló fiú halálát követően a karhatalommal szemben erőszakosak voltak, „tiszta bosszúvágyból” cselekedtek.

Az oktatással kapcsolatban Macron a következőt jelentette ki: "Túl sok a vakáció!" A 45 éves elnök ígéretet tett egy nagyszabású oktatási reform végrehajtására, amely magában foglalja a diákok vakáció napjainak csökkentését, és lehetővé tenné, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő diákok a szünet után hamarabb térjenek vissza az iskolába, mint mások.

A bevándorlással kapcsolatban az elnök szigorítani kívánja a belépést az Európai Unió területére:

Jelentősen csökkentenünk kell a bevándorlást, kezdve az illegális bevándorlással. Az Európai Unió külső határait jobban meg kell védeni”

– érvelt. Ezen kijelentése azért szignifikáns, mert az elmúlt napokban számos hajó borult fel, vagy került más módon bajba az észak-afrikai partoknál és az olasz partok közelében. Idén már több tízezer migráns próbált átkelni a Földközi-tengeren abban a reményben, hogy Európába jusson.

Azt is elmondta, hogy az elkövetkező hónapokban megvitatják a bevándorlási törvényt, amelyet idén már többször elhalasztottak a parlamenti többség hiánya miatt. Elmondta, hogy kormánya tárgyalásokat fog folytatni az ellenzéki pártokkal a javaslat összeállítása érdekében.

Nem véletlen, hogy Macron elnököt egyre jobban foglalkoztatja az illegális migráció kérdése. Ahogyan azt a lenti grafikonon is láthatjuk, 2015 óta a Franciaország irányába tartó legális és illegális bevándorlók száma exponenciálisan megnőtt. Márciusban pedig a France24 nevű portál írta meg, hogy Franciaország lakosságának már 10%-t teszik ki a bevándorlók.

bevandorlodiagr.png

Forrás: Statista

Végezetül elmondható, hogy a különböző reformok végrehajtása egyértelműen a saját és pártja népszerűségének helyreállításának az eszköze. Mindenesetre, ha Macron keresztülviszi a bevándorlási reformot, az megalapozhatja egy szigorúbb bevándorlási szemlélet kialakulását Nyugat-Európában, ami hatással lehet az EU migrációs politikájára is.

Szemlézte: Dukavits Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon