Blog

Három év után újra Németországban tárgyalt Recep Tayyip Erdogan

Három év után végül november közepén érkezett Berlinbe Recep Tayyip Erdogan. A török államfő Olaf Scholz kancellárral és Frank Walter-Steinmeier köztársasági elnökkel tárgyalt a német fővárosban. Míg a török elnök a tűzszünet szükségességét hangsúlyozta, német kollégája úgy fogalmazott: “Izraelnek…

Három év után végül november közepén érkezett Berlinbe Recep Tayyip Erdogan. A török államfő Olaf Scholz kancellárral és Frank Walter-Steinmeier köztársasági elnökkel tárgyalt a német fővárosban. Míg a török elnök a tűzszünet szükségességét hangsúlyozta, német kollégája úgy fogalmazott: “Izraelnek minden joga megvan arra, hogy megvédje magát.”

“Nem titok, hogy a török államfőnek nagyon különböző véleménye van a konfliktusról.” - fogalmazott Olaf Scholz az Izraelben zajló eseményekre utalva. Török kollégájával közös sajtótájékoztató keretein belül számoltak be a találkozó főbb napirendi pontjairól, ahol a többi között az is kiderült, hogy a politikusok eltérő álláspontokat képviselnek az Izrael-Hamasz konfliktus kapcsán. Míg a német kancellár Izraelbe utazott, hogy felajánlja Németország támogatását, Recep Tayyip Erdogan komoly kritikával illette az országot. A török politikus “terrorállamnak” nevezte Izraelt, és többször utalt az ország nyugati szövetségeseire, köztük Németországra is, amelyek véleménye szerint minden támogatást megadnak az ország által végrehajtott “mészárlásokhoz.” A Hamasz embereit Erdogan “felszabadítóknak” nevezte. A csoportot Izrael, Németország, az Egyesült Államok valamint az EU és más országok is terrorszervezetnek tekintik.

Recep Tayyip Erdogan kifejtette, hogy országa, szemben Németországgal, “nem tartozik Izraelnek semmivel”. A szigorú állásfoglalást Olaf Scholz visszautasította. “Nálunk az antiszemitizmus semmilyen formában nem megengedett” – fogalmazott. „Szeretném hangsúlyozni, hogy Németországban ötmillió muszlim él, és nekik itt a helyük” – tette hozzá.

Az Izraeli háborúról alkotott véleményeken túl számos más kérdésben is alakult ki ellentét a két ország között.

Törökország ugyanis lecserélné vadászgépeinek egy részét, helyettük pedig negyven új Eurofighter Typhoon típusú repülőt vásárolna. Korábban Törökország és az Egyesült Államok között zajlottak a tárgyalások, a török haderőt ugyanis F-16-os vadászgépekkel tervezték gyarapítani. Jelenleg azonban a török fél európai partnereket keres, mivel az USA komoly feltételeket támasztott Törökország felé. Annak ellenére, hogy a Biden adminisztráció alapvetően pozitívan állt a beszerzés kérdéséhez, a kongresszus tiltakozását fejezte ki, mivel a törökök akadályozták a svéd NATO-csatlakozás ügyében indított tárgyalásokat. Annak érdekében, hogy Törökország elkerülje az USA által szabott feltételeket, az Eurofighter Typhoon gépek mellett döntött. Az említett repülőgépek beszerzése azonban akadályokba ütközik, mivel Németország aggodalmát fejezte ki a Törökországgal való megállapodás kapcsán. “Mind az Egyesült Királyságtól, mind Spanyolországtól határozott igent kaptunk, és most azon dolgozunk, hogy meggyőzzük Németországot is. Megoldjuk ezt a problémát.” - nyilatkozott korábban Yasar Güler védelmi miniszter.

Törökország számára az új és modern technológiával felszerelt Eurofighter Typhoon vadászbombázók valóban hatalmas előrelépést jelenthetnek, a beszerzésnél azonban nem kerülhető ki Németország.

Az Eurofighter Typhoon Európa legnagyobb katonai együttműködési programja, a gépek gyártásában részt vállal az Egyesült Királyság, Olaszország, Spanyolország és Németország is. Amennyiben valamely ország nem egyezik bele egy megrendelésbe, az együttműködés nem jöhet létre. Ugyan Németország Törökország legfontosabb kereskedelmi partnere és legfontosabb külföldi befektetője, a vadászbombázókkal kapcsolatban nem teljes az egyetértés. Valószínű, hogy a novemberi találkozó során a török államfő igyekezhetett megegyezésre jutni német kollégájával. Egyelőre nem tudni, hogy sikerült-e megoldást találniuk, az azonban biztos, hogy Németország számára is rendkívül fontos bármely, az Eurofighter program keretein belül létrejött megállapodás. Michael Reisch, az Eurofightereket gyártó Airbus politikai titkára és hadműveleti igazgatója szerint Németországnak “katonai függetlenségének biztosítása” szempontjából elengedhetetlen az együttműködés. Mindemellett egyre fokozódik a nyomás Németországon, hiszen az Eurofighter program keretein belül tervezett együttműködéseket korábban Szaúd-Arábia esetében is blokkolta. A négy ország (Németország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Olaszország) között aláírt megállapodás több ízben esett el megrendeléstől a német fél miatt, így Berlinre a többi partner idővel egyre nagyobb nyomást igyekszik helyezni.

Ha Németország megbízható partner akar lenni a nagy védelmi projektekben, akkor a többi európaival együtt kell megoldania az exportellenőrzés kérdését, nem pedig azok ellenére.”

- fogalmazott korábban az Airbus vezérigazgatója Guillaume Faudry

Egyértelmű tehát, hogy mind Németország, mind pedig Törökország részéről megfigyelhető ellenérzés a másikkal kapcsolatban. A két ország ugyan fontos gazdasági kapcsolatokat ápol, politikai ellentétekből nincs hiány. Az országok vezetőinek legutóbbi találkozója után várhatóan változás következhet be a vadászgépek beszerzésének ügyében, hiszen Németországra egyre nagyobb nyomás nehezedik, illetve a jó gazdasági kapcsolat megőrzése Törökországgal a német fél érdeke is. Az izraeli háború miatti véleménykülönbségek terén nem valószínű a változás, azonban pozitívan értékelendő, hogy a két ország törekszik a párbeszédre, a felek nem zárkóznak el egymástól.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon