Blog

Hatalmas baki történt az ausztrál bankrendszerben

Ausztrália Commonwealth bankja elvesztette 20 millió fiókja adatait.

Ausztrália Commonwealth bankja elvesztette 20 millió fiókja adatait.

Neveket, címeket, fiókszámokat és további más adatokat tároltak két mágneses rögzítőn, amiket 2016-ban kellett volna egy alvállalkozónak megsemmisíteni. De annak ellenére, hogy a bank nem kapott arról bizonyítékot, hogy a rögzítőket megsemmisítették, a bank nem közölte ügyfelei felé a problémát.

Az Ausztrál Értéktőzsdének írt jelentésben a bank azt írta, nem tudja megerősíteni, hogy a 15 év adatait tartalmazó rögzítőt biztonságos körülmények között semmisítették meg.

Ugyanakkor megemlíti a levélben, hogy a KPMG nevű könyvelőiroda által folytatott független bírósági nyomozás után azt állapították meg, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a rögzítőket megsemmisítették.

Hozzátették, hogy az adatok között nem szerepeltek jelszavak, PIN-kódok, vagy bármi más olyan természetű adat, amely lehetővé tenné a csalást.

Hangsúlyozta a bank, hogy nem mutat semmilyen jel a bizonyítékok alapján arra, hogy az ügyfelek adatai rossz kezekbe kerültek volna, és továbbra is ellenőrző mechanizmusokat futtatnak.

A bank „Retail banking” osztálya jelenlegi vezetője, Angus Sullivan véleménye szerint az eset elfogadhatatlan és bocsánatot kért a kényelmetlenségekért és az aggodalomért, amit az eset az érintetteknek okozott.

A cikket szemlézte: Őri-Kovács Márton