Blog

Hatalmi vákuumtól tartanak Észak-Írországban

Az ír miniszterelnök, Leo Varadkar tanácsadói szerepet kíván játszani a brit kormány Észak-Írországot érintő ügyeiben, amennyiben az ismét bevezeti a közvetlen uralmat a tartományban – számol be Shane Harrison, a BBC dublini tudósítója.

Az ír miniszterelnök, Leo Varadkar tanácsadói szerepet kíván játszani a brit kormány Észak-Írországot érintő ügyeiben, amennyiben az ismét bevezeti a közvetlen uralmat a tartományban – számol be Shane Harrison, a BBC dublini tudósítója.

Az 1998-as belfasti megegyezés (más néven nagypénteki megállapodás) értelmében az észak-írországi régiót mindig a két fő politikai párt vezetőjének kell irányítani, egymással koordinálva. Erre azért van szükség, hogy mind a két fő nemzetiség igazságos képviseletben részesüljön a helyi ügyekben. Viszont ahogy arról már egy korábbi cikkben szó volt, az északír parlament két éve összeomlott megegyezésre való képtelenség miatt, így annak kötelességeit a Közszolgák Szervezete vette át. Azonban a brexit várható időpontjának közeledésével lehetséges, hogy a brit parlament vissza fogja venni a már korábban biztosított törvénykezési és önrendelkezési jogokat.

A közvetlen brit irányítás lehetőségéről Dominic Raab brit külügyminiszter azt nyilatkozta a héten, hogy mindent megtesznek majd a hatalmi vákuum elkerülése érdekében.

Az észak-írországi teljes jogú brit irányítás visszaállításához az Egyesült Királyság parlamentjének kellene egy törvényt megszavaznia. Egy ilyen törvény visszarendelné a brit miniszterek hatáskörébe az összes Észak-Írországot érintő hivatalos kérdést, beleértve az egészség-, az igazság- és az oktatásügyet, a közlekedést és a rendfenntartást.

Míg a briteket támogató Unionista Párt javarészt egyetért a közvetlen angol fennhatósággal, addig egyéb pártok inkább a korábbi, közös kormányzatot részesítik előnyben, kiemelve, hogy Írország kormánya is nagyobb szerepet vállalhatna a törvénykezésben.

A helyzet kényességét az adja, hogy Észak-Írországnak közvetlen határa lesz az EU-ban maradó Írországgal, így a megegyezés nélküli távozás az EU közös piacából és vámuniójából jelentősen megnehezítené a határon túlnyúló kereskedelmet. A rendőri erők főnöke arra is figyelmeztetett, hogy egy rendezetlen kilépés esetén a rendfenntartó erők fokozott alkalmazása is szükséges lehet, mert néhány szakadár csoport még mindig aktív a térségben. Ezeken felül több kisvállalkozás is aggodalmát fejezte ki a megállapodás nélküli kilépéssel kapcsolatban a potenciálisan visszaeső bevételeik miatt.

Varadkar így nyilatkozott az északír autonómia visszaállításának kérdésében: „Ha sikerül tető alá hoznunk egy rendezett brexit-megállapodást, jó tárgyalási pozíciót foglalhatnánk el a kérdésben. Viszont ha nem, azt hiszem, számos okból nagyon nehéz lenne megoldani”.

Boris Johnson brit miniszterelnök szintúgy hajlandóságot mutatott arra, hogy részt vegyen a dublini Ír-Brit Tanács következő ülésén, decemberben.

Az EU javaslata szerint egy rendezetlen brexit esetén az észak-ír status quo decemberig tarthatna, azonban erre a brit kormány még nem reagált.

Szemlézte: Faragó Bence