Blog

Hegymenetben a kanadai benzinárak

Eddig sem volt örömteli kanadaiként autót tankolni, a helyzet azonban egyre gyorsabban romlik. A CBC gyorselemzését szemlézzük.

Eddig sem volt örömteli kanadaiként autót tankolni, a helyzet azonban egyre gyorsabban romlik. A CBC gyorselemzését szemlézzük.



1. Közeleg a nyár

A jó idő megjöttével közeleg az utazó szezon is. Ez mindig is hatással volt a benzinárakra az év ezen szakában, és nemcsak a megnövekedő fogyasztási igény miatt, hanem már csak azért is, mert az eltérő hőmérsékleti körülmények miatt minden évben át kell kalibrálni a benzin kémiai összetételét. És mivel ez ilyenkor szokott megtörténni, ezért az áremelkedés egy része egész természetes és megszokott – most azonban a más tényezők is közbeszólnak.

2. AZ USA a hibás!

Talán nem köztudott, de Kanada nem termel vagy finomít önállóan benzint, csak az Egyesült Államokból importál – azaz a kanadai gázárak igazából nem Kanadában dőlnek el. És mivel világszinten megnövekedett a gázolajra való igény, ez érzékenyen érinti a kanadai autótulajdonosokat is. Emellett egy 2015-ös döntés megszüntette az amerikai finomítók piacának korlátozását, ami az árréseik megemelésével járt. Ráadásul a nyersolaj ára is 2014 óta most a legmagasabb.

3. Konfliktusok délen

Alberta és Brit-Columbia viszálya is erősen kihat a benzinárra. B.C. korábban azzal fenyegette meg Albertát, hogyha nem csökkenti az általa exportált üzemanyagok árait, lezárja a Kinder Morgan-vezetéket, és így megakadályozza, hogy a nyugati partra exportálja az áruját. Erre Alberta a csap elzárásával fenyegette meg B.C.-t, ami 60-80 ezer hordó üzemanyag visszatartását, British Columbia éves üzemanyaghasználtaánk kétharmadát jelentené – nem csoda, hogy rövidesen két dolláros magasságba lendültek a régió üzemanyagárai.

4. Vasúti sztrájk

Ha valami gond adódik a vezetékkel (például természeti csapások idején), a vezeték javítása alatt a vasútvonalakra kerül át az üzemanyag szállítása. Ennek a gördülékenysége már eddig is kérdéses volt a vasútvonalak terhelhetősége miatt, most azonban egy vasúti társaság sztrájkfigyelmeztetése miatt tovább nőttek a kételyek az energiaellátás biztonsága körül.

5. A Loonie

A „Loonie”, azaz a kanadai dollár is igen rosszul teljesít: a nyolc legnagyobb forgalmú valuta közül idén ez gyengült a legtöbbet az amerikai pénznemhez képest – amin a kanadai olajtársaságok az átváltás során remekül keresnek, a végösszeg azonban a kutakon és a vásárlókon csattan. Ezért minden alkalommal, amikor megzuhan a CAD értéke, centekkel emelkedik a benzinár, amit a kanadaiak minden tankoláskor megéreznek.

Szemlézte: Ottlik Domonkos