Blog

Hogyan hat meg az amerikai külpolitikára a félidős választások eredménye?

A republikánusok teret nyertek ugyan a félidős választásokon, és végül megszerezték a Képviselőházat, de a Biden-elnökség nem szenvedett halálos csapást. Hogyan fogja befolyásolni ez az elnökség külpolitikájának második két évét? A Carnegie Endowment for International Peace kutatói válaszoltak a…

A republikánusok teret nyertek ugyan a félidős választásokon, és végül megszerezték a Képviselőházat, de a Biden-elnökség nem szenvedett halálos csapást. Hogyan fogja befolyásolni ez az elnökség külpolitikájának második két évét? A Carnegie Endowment for International Peace kutatói válaszoltak a kérdésre.

A tény, hogy a Biden-elnökség sikeresen megtartotta pozícióinak egy részét a Kongresszusban arra utal, hogy sok minden az eddigi iránynak hasonlóan fog folytatódni az amerikai külpolitikában. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden ugyanúgy történik csak azt, hogy a 2022 után tervezett külpolitikai vállalkozások megmaradhatnak.
Mi az, ami továbbra is marad a régiben?

Amerika minden jel szerint folytatja majd Ukrajna támogatását, dollármilliárdokra rúgó fegyverkészletekkel és egyéb segélycsomagokkal.

Ha Ukrajna túlnyeri magát, vagy éppen, hogy lassan a kudarc felé közeledik, ez csökkenhet, vagy megállhat. Amerika igyekszik átgondolni, hogy pontosan mi is a számára ideális egyensúly Oroszországgal szemben, és meddig mehet el. Nem mellesleg az amerikai fegyverkészletek riasztó csökkenése is befolyásolhatja a segélyezés mértékét. 

A Kína-politika is keményvonalas marad majd. Biden elnök októberi radikális intézkedése óta, aminek keretein belül hazatérésre kényszerítette a kínai félvezető-iparban dolgozó amerikai szakembereket, a küzdelem csak kiélesedett.

Biden Kína-politikája határozottan keményedik 2020 óta, és a republikánusok térnyerése ezen csak erősít. Kína kérdésében általános a kétpárti egyetértés.

Igaz, ezen túl azzal is meg kell küzdenie Washingtonnak, hogy hogyan enyhítse szövetségesei kárait, hiszen a kínai iparra mért csapásokkal egyre jobban megdrágítja a számítástechnikai eszközök gyártását, figyelmeztet a Financial Times.

India esetében ez a konszenzus hasonló, csak éppen fordított előjellel. Amerika stratégiai érdekének tartja azt, hogy minél szorosabban magához kösse a szubkontinenst, és ezért igyekszik mindent megtenni. Republikánusok és demokraták egyaránt igyekeznek Oroszországtól és Kínától elszakítani a hatalmas országot. Kérdéses, hogy például az F-35 vadászrepülőprogramhoz kapcsolódik-e az ország, az orosz PAK-FA vadászgép fejlesztéséből kiszállva. Ha igen, az hatalmas külpolitikai győzelem lehet az Egyesült Államoknak.

Ahol a külpolitika esetleg megváltozhat, az a Közel-Kelet. A Biden-elnökség Szaúd-Arábia barátságtalan manőverei után komolyabban erőltetheti az Iránnal való megegyezést, és a republikánusok szintén rossz szemmel nézik az olaj árának felverését, ha Iránt nem is akarják megbékíteni. Most manőverezés kezdődik: a demokrata adminisztráció inkább Iránt békítené, és Izraelt, valamint Szaúd-Arábiát szorítaná vissza.

A republikánusok ezzel szemben az ismét hatalomra jutott Netanjahunak kedveznének, Szaúd-Arábián megbosszulnák az olajár emelkedését, Iránt pedig továbbra is igyekeznek külpolitikai karanténban tartani.

Valószínű, hogy a globális Délen további teret veszt az Egyesült Államok. A hatalmas infláció és államadósság mellett a republikánusok kevésbé lesznek hajlandóak komoly külföldi segélyprogramokra költeni, amelyek például javíthatnának a szegény országok élelmiszerbiztonságán. Ma, az ukrán háború okozta súlyos ellátási válságban ez nagyon fontos lenne. A republikánusok teljesen érthetően választják azt, hogy inkább a belföldre koncentrálnak, azonban ez jár majd bizonyos hátrányokkal a nemzetközi kapcsolatrendszert illetően.
Érdekes összességében, hogy milyen sok területen alakult ki mostanra egy sajátos konszenzus a külpolitikát illetően Amerikában. Egyértelmű számukra, hogy milyen eurázsiai nagyhatalmakkal kell barátkozniuk, vagy szembeszállniuk. Oroszország helyzete még kérdéses, és inkább a háború lezárása után fognak visszatérni a vele való viszonyra. Egyértelmű az is, hogy

meg kell erősíteniük az amerikai hadsereget, a kritikus iparágakat hazatelepíteni, és felkészülni az újabb világhatalmi vetélkedésre.

Ha más nem is ad reményt az amerikai politikai viharok közepette, a külpolitika olyan terület lehet, ahol Amerika két politikai oldala sok mindenben egyetért és valódi együttműködést tud folytatni.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon