Blog

Hogyan lett Svédország liberális mintaállamból a bűnözés melegágya?

A Skandináv-félsziget országa egykor mintaértékű progresszív nemzet volt Európában: nem csak az innováció, a kutatás és fejlesztés központja, de egy egyedülálló társadalmi kohézióval és biztonsággal rendelkező jóléti állam épült ki a 20. század végére. Ugyanakkor napjainkban a multikulturális…

A Skandináv-félsziget országa egykor mintaértékű progresszív nemzet volt Európában: nem csak az innováció, a kutatás és fejlesztés központja, de egy egyedülálló társadalmi kohézióval és biztonsággal rendelkező jóléti állam épült ki a 20. század végére. Ugyanakkor napjainkban a multikulturális társadalom és a sikeres integráció vágyálma helyett, a keserű realitással kell szembesülnie a svéd lakosságnak.

Svédország évtizedekig liberális bevándorlás politikát folytatott és a 2015-ös migrációs válság idején egy főre vetítve több bevándorlót fogadott be a világ legdiszfunkcionálisabb társadalmaiból, mint bármely más európai nemzet.

 

 

Ennek a politikának számtalan negatív következménye lett, mint például az utcákon dúló fegyveres bandaháborúk. Svédországban 100.000 főre vetítve a halálos fegyveres támadások száma az egyik legmagasabb Európában. A DW News riportja jól szemlélteti a probléma mélységét.

Ausztrália külügyminisztériumának a webes felülete is a magas kockázatú országok közé sorolja Svédországot: az 5-ig terjedő fenyegetettséget jelző skálán 4-et ért el az ország, ami azt jelenti, hogy a terrortámadás és egyéb erőszakos bűncselekmények valószínűsége meglehetősen magas. 

Amir Rostami kriminológus és kutató, azt a következtetést vonta le munkája során, hogy

Svédországban a fegyveres gyilkosságok növekvő számát nem lehet egy nemzetközi trendként értelmezni” és hozzátette azt, hogy „az elkövetők leginkább első vagy második generációs férfi bevándorlók Észak- vagy Kelet-Afrikából.”

A CPAC Hungary konzervatív fórum vendége, Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátor is kifejezte már aggodalmát a svéd belbiztonsággal kapcsolatban.

 

 

Svédország egy inspiráló nemzetből elrettentő példává alakult át, ahol a népesség 20%-a külföldön született, amely visszafordíthatatlan demográfiai változást okoz az országban.

Yasir Qadhi teológus radikális nézeteit terjesztette a követői között és úgy gondolja, hogy Malmö lakosságának a fele egy generáción belül muszlim lesz azért, mert az etnikai svédek kevés gyermeket vállalnak, miközben a muszlim családok öt, hat vagy akár hét gyermeket is szülnek.

 

Ulf Kristersson jobbközép miniszterelnök az előző kormányzat felelőtlen bevándorlási politikáját nevezte meg az erőszakhullám példátlan felerősödéséért. A választásokat azzal az ígérettel nyerte meg, hogy megfékezi az egyre súlyosabb problémát jelentő bűnbandák erőszakos tevékenységét. Ennek elérése érdekében növelte a rendőrség hatáskörét és szigorúbb büntetést vezetett be a fegyveres bűncselekményekért, azonban ettől még határozottabb döntésekre van szükség a helyzet rendezésének érdekében. Érdekes eredményeket hozhat a 2026-os választás, mert egyre nagyobb támogatottsága van a Nüansz nevezetű iszlamista politikai pártnak. Céljuk, hogy minél több saját képviselőt juttassanak be az önkormányzatokba, valamint a parlamentbe, ezáltal nagyobb teret nyerve a muszlim lakosság számára a döntéshozatalban.

Szemlézte: Tóth Zsombor

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon