2023.12.11.

Blog

Hogyan nehezíti meg az Izraeli Fegyveres Erők dolgát a Hamász aszimmetrikus hadviselése?

Több, mint két hónapja már, hogy 2023. október 7-én a Hamász terrorszervezet erői előre kitervelt, komplex támadást hajtottak végre Izrael ellen. Bár a hadviselő felek adatait érdemes kritikus szemmel nézni, az biztos, hogy több ezer izraeli és palesztin civil vesztette életét a konfliktusban, míg a…

Több, mint két hónapja már, hogy 2023. október 7-én a Hamász terrorszervezet erői előre kitervelt, komplex támadást hajtottak végre Izrael ellen. Bár a hadviselő felek adatait érdemes kritikus szemmel nézni, az biztos, hogy több ezer izraeli és palesztin civil vesztette életét a konfliktusban, míg a sérültek száma akár ötszámjegyűre is rúghat. A humanitárius helyzetet jelentősen súlyosbítja, hogy – amint korábban is írtunk róla - a Hamász terroristái emberi pajzsként használják mind az október 7-e óta elfogott izraeli és külföldi túszokat, mind a Gázában ragadt palesztin lakosságot.

A Hamász által alkalmazott hadviselési módok nem újkeletűek, azonban mégis jelentősen megnehezítik Izrael dolgát a gázai területen. Audrey Kurth Cronin, a Carnegie Mellon Institute for Strategy and Technology igazgatója a Foreign Affairs hasábjain elemezte a Hamász aszimmetrikus előnye jelentette kihívásokat.

Október 12-én Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy az Izraeli Fegyveres Erők „el fogják tüntetni a Hamászt a föld színéről.” Bár az izraeli katonák valóban nagy erőkkel indultak meg a Hamász ellen és egyértelmű, hogy a konvencionális hadviselés terén fölényt élveznek a terrorszervezettel szemben, az elmúlt két hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy a Hamász igyekszik minimálisra csökkenteni ezt a különbséget.

Cronin szerint az október 7-i Hamász támadás célja az izraeliek legyőzése helyett sokkal inkább a túlzott, palesztinok ellen elkövetett erőszak kiprovokálása volt, mert a terroristák sikere Izrael nemzetközi reputációjának drasztikus rombolásában rejlik.

Ezen cél megvalósulásához azonban a Hamásznak el kellett érnie, hogy a hadszíntéren ellen tudjon állni az izraeli haderőnek. Erre a legnagyobb esélyt az új technológiák kreatív használata adta, hiszen így a Hamász előidézheti azt az állapotot, amikor „többé nem állami monopólium a hatalom kivetítése és a különböző narratívák népszerűsítése.”

A modern terrorizmus kialakulásában többször is kulcsfontosságú szerepet játszott a technológiai fejlődés. A 19. században például a dinamit megjelenése hozzásegítette II. Sándor merénylőit a cár meggyilkolásához. Hasonló fordulópontot jelentett az olcsó és könnyen kezelhető AK-47-es elterjedése is, amelyet Oszama bin Laden is használt, a Hezbollah pedig a zászlójában is megjelentette. Az információs forradalom csakugyan átalakította a modern terrorizmust. Míg az 1970-es években a műholdas televíziózás adott nyilvánosságot a terroristáknak – ahogy azt az 1972-es olimpia eseményei is mutatják - ma már közösségi média, a Hamász esetében különösképp a Telegram tölti be ezt a szerepet.

Az internet erejét demonstrálja, hogy annak ellenére, hogy Izrael lekapcsolta az internetet és az áramot Gázában, a Hamász globális hálózata továbbra is életben tartja a szervezet narratíváit népszerűsítő globális propagandát.

A terrorszervezet aszimmetrikus módszereiben hasonlóan nagy szerepet játszik a gázai felszín alatt kiépített alagútrendszer. Ez a taktika azonban nem újkeletű: elsőként a rómaiak ellen harcoló zsidók alkalmazták az első században, a modern korban pedig a Vietkong, az Al-Kaida, valamint az Iszlám Állam is megnehezítette vele az amerikai katonák dolgát. Bár az alagutak számos előnnyel rendelkeznek – például kiválóan alkalmasak élelmiszer, fegyverek, vagy egyéb felszerelés tárolására – az azokat jellemző sötétség következtében veszítenek a hatékonyságukból. Ráadásul az izraeli haderő elegendő fejlett eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy ezeket feltárja.

Ennek ellenére – Cronin szerint – ez demonstrálja leginkább a Hamász aszimmetrikus fölényét, hiszen az izraeliek ismerik az alagutak lokációját, civil áldozatok tömegei nélkül mégsem képesek azok elpusztítására, mert az stratégiai szinten kontraproduktív hatást gyakorolhat.

Összefoglalva tehát – Cronin szerint – a Hamász aszimmetrikus előnyének legfontosabb tanulsága, hogy Izraelnek túl kell lépnie a korlátlan erőszak alkalmazásával történő megoldási kísérleteken, hiszen azok csak a terroristák és a civil lakosság egymástól való elkülönítése esetén működnek. Ennek jegyében pedig Izraelnek a következő hónapokban újra növelnie kell technológiai fölényét a terroristákkal szemben, miközben nemzetközi megítélése kifejezetten vékony jegén táncol.

Kíváncsi vagy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus többi részletére is? A témában született írásainkat itt találod!

Szemlézte: Szenes Eszter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon