Blog

Hol tart most a Lukoil-ügy és mire számíthatunk?

Az elmúlt egy hétben több érdekes fejlemény is érkezett a Lukoil szankció által kiváltott, potenciális ellátásbéli problémákat is előidézni képes ügy kapcsán. Megtudtuk, hogy az Európai Bizottság szerint nem áll fenn a kőolajhiány veszélye sem Szlovákia, sem pedig Magyarország esetében, valamint…

Az elmúlt egy hétben több érdekes fejlemény is érkezett a Lukoil szankció által kiváltott, potenciális ellátásbéli problémákat is előidézni képes ügy kapcsán. Megtudtuk, hogy az Európai Bizottság szerint nem áll fenn a kőolajhiány veszélye sem Szlovákia, sem pedig Magyarország esetében, valamint Horvátország felajánlotta segítségét az orosz energiáról való leválásban. Merre tovább?

Vegyük sorba, mi történt mostanában! 

1. Az Európai Bizottság megállapította, hogy Magyarország és Szlovákia számára a kőolajellátás biztonságát nem veszélyezteti az ukrán döntés, ugyanis mindkét ország biztonsági készletei maximálisan feltöltöttek.

2. Ukrajna vezető üzemanyag-tanácsadó cégének vezetője szerint Kijev képes lenne a szlovák és magyar dízel helyett más forrásokból való üzemanyagot is használni. Ez arra érkezett válaszként, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök felvetette az Ukrajnába való szállítás felfüggesztését, amíg a Lukoil szállítások nem folytatódnak.

3. Horvátország azon javaslatára, hogy az Adria-vezetéken keresztül szerezze be Magyarország és Szlovákia a szükséges kőolajat mind a két ország képviselői elutasítóan válaszoltak. Szijjártó Péter szerint a horvát útvonal sokkal drágább, ráadásul a kapacitása sem elegendő Magyarország ellátásához. Hozzátette, a horvátok megbízhatatlan partnerek, ugyanis a háború kezdete óta ötszörös áron folytatják a tranzitot.

4. A horvát fél tagadta a külügyminiszter által megfogalmazottakat és kitart amellett, hogy a kapacitás elégséges, valamint állításuk szerint nem emelték az árakat az elmúlt három évben.

5. Mindeközben felsejlett egy olyan megoldás ötlete is, mely szerint a MOL venné át az orosz-ukrán határon a kőolajat, amit így a saját felelősségére kellene hazaszállítania. Összességében tehát, bár még sok a bizonytalanság, már látszódik a „fény az alagút végén”. A politikai kommunikáció terén viszont még kevésbé van jele bármilyen optimizmusnak. 

Ugyanakkor, a magyar kormány újabban sokkal inkább véli az Unión belüli politikai ellenfelei machinációjának az ukrán döntést, amivel Magyarországot kívánják büntetni,

ami a külügyminiszter fenti videóban látható, MCC Feszten tartott előadásán is elhangzott. Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, is jelen volt a rendezvényen, ahol felvetette a kérdést, hogy mégis miért kellene Magyarországnak lemondania az orosz olajról?  Érvelése szerint nem a politikusok határozzák meg, hogy a MOL honnan vegye meg a szükséges kőolajat, hanem ez a cég menedzsmentjének feladata. Valamint arra is kitért, hogy ellátásbiztonsági szempontból is jobb az, ha több, mint egy irányból érkezik a szükséges alapanyag.

A Lukoil-ügy legnagyobb vesztese (természetesen kizárólag az érintett országok lakosságát követően) eddig a MOL. A cég május közepi 3080 forintos részvényára mára már jócskán alacsonyabb szinten jár. Az imént említetthez képest augusztus 6-án már több, mint 11%-os csökkenést tud maga mögött a papír értéke. A Lukoil-ügy kezdete óta (az ügy kezdetét bázisnak tekintve) 5,1%-os csökkenést szenvedett el a részvények ára.

Szerencsére az esés mögött elsősorban nem a szállítások körül kialakult bizonytalanság, hanem az augusztus első napjaiban tapasztalt általános tőzsdei pánik áll. A legnagyobb indexek óriási, akár 10%-os esést is produkáltak, az élen Japán és az USA jártak. A külföldi fejlemények itthon is éreztették hatásukat, bár egyes értékelések szerint még egész könnyedén „megúsztuk”. Újabban az amerikai recessziótól való félelmek és a közel-keleti konfliktus kiszélesedésének lehetősége borzolták a kedélyeket. 

Általában a világban rengeteg most a bizonytalanság. Vannak, akik a napokban Irán támadását várják Izrael ellen, világszerte rengeteg országban zavargások és tüntetések söpörnek végig az elszálló megélhetési költségek miatt, mindeközben még az USA sorsa sem látszik bizonyosnak a most novemberben tartandó választások miatt.

Márpedig a piacok nem szeretik a bizonytalanságot.

A Lukoil-ügy közvetlen vonatkozásában tehát várhatóan a közeljövőben megszületik a megoldás, viszont az, hogy mi lesz a nagyvilág ügyeivel, már egészen más kérdés. Jelenleg nem látszik, hogy a forrongó hangulat alábbhagyna, így fel kell készülnünk arra, hogy a nehéz idők vége még nincs a közelben.

Szemlézte: Lakatos Gergely

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon