Blog

Hosszú háborúra kell készülnie Ukrajnában a Nyugatnak?

Nem várható sem az orosz, sem az ukrán hadsereg összeomlása, és a tárgyalási hajlandóságban sem reménykedhetünk. A nyugati hatalmaknak fel kell készülnie egy Oroszországgal vívott hosszú katonai-diplomáciai konfrontációra - figyelmeztet Ivo H. Daalder és James Goldgeier a Foreign Affairs hasábjain.

Nem várható sem az orosz, sem az ukrán hadsereg összeomlása, és a tárgyalási hajlandóságban sem reménykedhetünk. A nyugati hatalmaknak fel kell készülnie egy Oroszországgal vívott hosszú katonai-diplomáciai konfrontációra - figyelmeztet Ivo H. Daalder és James Goldgeier a Foreign Affairs hasábjain.

Nem várható, hogy az orosz hadsereg a közeljövőben döntő sikereket ér el. Miközben az ország gazdasága nem omlott össze, s a mozgósítással eredményesen szilárdította meg hadereje állásait, nem birtokolja a légiuralmat, a létszámfölényt és a technikai képességeket egy döntő győzelemhez. A légihadjárat megnyomorítja Ukrajnát, de nem semmisíti meg az ukrán hadsereg logisztikai hálózatát, az ipari bázis pedig Nyugaton található. Most, január 9-én este, amikor e sorokat írom, éppen vélhető orosz áttörés történt Bahmuttól északra, de nem várható stratégiai jelentőségű siker. Ugyanígy az ukránok győzelme is kérdéses.

Az oroszok számos tekintetben fölényben vannak az erőforrások tekintetében, védelmi állásaikat pedig sokkal jobban kiépítették az őszi ukrán ellentámadások idejéhez képest.

A frontvonalak rövidebbek és közelebb vannak az orosz logisztikai bázisokhoz. Herszonnal szemben a Dnyeper védi az orosz csapatokat, Melitopol esetében Donyeck van közel, Kelet-Ukrajnában pedig minden kilométerrel maga az orosz határ. Melitopolnál lehetséges még az áttörés, ott a legsebezhetőbb az orosz hadsereg, de először a mostani orosz offenzívát kell feltartóztatni. Bahmut ostroma olyan mértékben emészti fel az erőforrásokat, hogy komoly átcsoportosításra más frontszakaszok javára nem lehet számítani.

Egyelőre a tárgyalásokban sem bízhat a külvilág. Ukrajna egzisztenciális küzdelmet vív a túlélésért.

Ha Oroszország bele is egyezne a status quo-ba, Kijev csak azt könyvelhetné el, hogy Moszkva újabb darabot harapott le az országból, és egy újabb „körben” visszajöhet a többiért. A háború nem érne véget az ukránok számára.

Az oroszoknak szintén nem elég a status quo. A szeptemberi annexiók bejelentésével Putyin jogot formál számos olyan területre, amely jelenleg ukrán birtokban van. Ebben a pozícióban megállni, ha nem is jelentene katasztrófát, nagyon súlyos engedményt jelezne Ukrajna felé.

Lehet, hogy a háború vége nem jön el belátható időn belül.

Miközben előbb-utóbb komoly fegyverszünet is beállhat, Kijev és Moszkva vetélkedése nem zárul le és a háború egy permanens állapottá válik a keleti ukrán sztyeppén. A Foreign Affairs szerzői szerint ebben a helyzetben több fájdalmas lépést kell megtennie a Nyugatnak. Egyfelől fenn kell tartania a szankciókat és a gazdasági nyomást. Putyin nem kaphat jutalmat a háború elhúzásáért és a meghódított területek megtartásáért. Ukrajnának viszont hosszabb távú „otthon” kell: integrálni kell a NATO-ba és az EU-ba is.

Mindez azonban nagyon radikális. A Foreign Affairs optimizmusával szemben ezek a feltételek nem egy hosszú háború lehetséges megvívására kínálnak módszert, hanem arra utalnak, hogy

Európának végtére is nem reális alternatíva egy elnyúló konfliktus.

Nem állhat le teljesen a kereskedelem az orosz területek és a kontinens között akár egy generációnyi időre. Ukrajna totális gazdasági és társadalmi káoszában megsegítésre méltó, de sem az EU, sem a NATO nem fogadhat be egy ilyen entitást. Ez gyakorlatilag azzal jár majd, hogy a Nyugat felvállalja a végsőkig folyó harcot Eurázsia nyugati régiójáért. Több elemző várja az Orosz Föderáció felbomlását, és Ukrajna szövetségessé tételével a Nyugat mind az Oroszországgal való konfrontációban, mind esetleg az ország összeomlása utáni befolyás-felosztásban nyakig benne lenne. Ki törődik közben Kínával és a harmadik világgal, nem beszélve számos más biztonsági és globális feladatról?

A helyzet tehát úgy áll, hogy Ukrajna és Oroszország nem tudja egymást sem legyőzni, sem egymással megegyezni, Európa viszont nem tudja a végtelenségig folytatni Oroszországgal a harcot. Ebben a hármas dilemmában a harctér eseményei hozhatnak csak feloldást.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon