Blog

Hová tart a brit Munkáspárt?

A brit Munkáspárt támogatottsága, úgy tűnik, egyre növekszik, ám a párt még mindig óvatos a Brexit-vitával kapcsolatban: egyelőre belső Brexit-vita mellett döntöttek – írja Heather Stewart, a Guardian politikai szerkesztője.

A brit Munkáspárt támogatottsága, úgy tűnik, egyre növekszik, ám a párt még mindig óvatos a Brexit-vitával kapcsolatban: egyelőre belső Brexit-vita mellett döntöttek – írja Heather Stewart, a Guardian politikai szerkesztője.

A Munkáspárt szeptember végén Liverpoolban ülésezett, ahol a párt jövője és a Brexit volt a fő téma. Jeremy Corbyn, a párt jelenlegi vezetője általánosságban széles támogatottsággal rendelkezik, de a konferencián szóba került a párt belső vitája, miként válasszák majd meg a következő pártvezetőt.

Keir Starmer, a Munkáspárt egy parlamenti képviselője több oldalról is elismerést vívott ki azzal, hogy meglebegtette egy új népszavazás lehetőségét arra az esetre, ha Theresa May egyezségét nem fogadja el a parlament, és a Munkáspárt sem tud kivívni egy általános választást a közeljövőben.

Ahogy a Brexit-tárgyalások a végéhez közelednek Brüsszellel, a Munkáspárt még mindig belső ellenállással küzd: a párton belül van egy erőteljes csoport, amelyik a Brexit visszafordítását támogatja. Liverpool utcáin EU zászlókat, „A Brexit hülyeség” feliratú matricákat és piros „Corbyn jó, a Brexit rossz” pólókat lehetett látni; de a bárokban és kávézókban összegyűlt parlamenti képviselők félve várták, a szavazóik mit szólnak majd a párt azon ötletéhez, hogy új népszavazást kezdeményezzenek az EU-ból való kiválásról.

A közép-angliai Stoke Central választókerület képviselője, Gareth Snell szerint egy EU-ban maradás felé történő ideológiai elmozdulás ugyan hozhatna új szavazókat a Munkáspárt számára városi közösségekben, de például az ő választókerületéből bizonyosan el is veszítenének szavazókat.

Jeremy Corbyn mindkét tábort elismerte záróbeszédében, kiemelve a tényt, hogy abban az esetben, ha a parlament elutasítja Theresa May Brexit-javaslatát, mindkét lehetőséget újra kell tárgyalni. Mindazonáltal támogatását fejezte ki a miniszter számára, amennyiben annak sikerül elérnie a vámunióval, a környezetvédelemmel és a munkavédelmi előírásokkal kapcsolatos elvárásokat.

Corbyn és John McDonnell, az árnyékkabinet kancellárja szeretné, ha szocialista irányelvek mindinkább beépülnének a brit politikai vitaéletbe. Míg McDonnell beszédében olyan merész ötleteket fogalmazott meg, mint például a munkások azon joga, hogy a nagy cégek bizottsági tagjainak harmadát ők választhassák, a párt és Corbyn ezeket az ötleteket „mainstream”-nek és a „józan ész által diktált” ötleteknek tartja.

A tavalyi általános választások után úgy tűnt, hogy a párt sebtében összerakott vörös manifesztója – amit egyben a corbynizmus gyakorlati kifejezésének tekinthetünk – lesz a párt kampányának sztárja, a liverpooli pártkonferencia után viszont úgy tűnik, nem a manifesztó a párt legambiciózusabb húzása.

Corbyn alatt a Munkáspárt erősödése eddig is tagadhatatlan volt, de liverpooli konferencia után még komolyabbnak tűnnek a párt szándékai. McDonell, az árnyékminiszterek és az árnyékkabinet minisztere, Jon Trickett azon vannak, hogy megmutassák: a Munkáspárt hamarosan kormányra fog kerülni. Tavaly, az előrehozott általános választásokon már sikerült nagy meglepetést okozniuk azzal, hogy megakadályozták a konzervatívok többségét a parlamentben, de mostanra néhány munkáspárti képviselő bizonyára el is játszott a gondolattal, hogy hamarosan miniszter lesz.

Bár kívülről megfigyelve a párt folyamatosan erősödik, ez nem azt jelenti, hogy nincsenek belső konfliktusok. Egyre jobban kiéleződik az összetűzés a Momentum (baloldali politikai mozgalom) és a szakszervezetek között. A törésvonal a jövőbeli pártvezető választásának módja körül alakult ki. Bár mindkét csoport erősen támogatja a jelenlegi vezetőt, Jeremy Corbynt, a jövőről különböző elképzeléseik vannak. A liverpooli konferencián már el is kezdődött a spekuláció a következő vezetőről: ez lehet Emily Thornberry, az árnyékkormány külügyminisztere, Jon Ashworth, az árnyékkormány egészségügyi minisztere, vagy Angela Rayner, aki szintén az árnyékkormányban tevékenykedik, mint oktatásügyi miniszter. E

gyelőre azonban, Corbyn biztosítva van jelenlegi pozíciójában. A kérdés, mit hoz a jövő és a Brexit Corbyn Munkáspártja számára.

Szemlézte: Gyarmati Emese