Blog

Ilyen a békefenntartás kemény valósága

Ben Farmer védelmi tudósító a Telegraph hasábjain bepillantást engedett egy rangidős, a brit hadseregben szolgáló tisztnek az ENSZ békefenntartó misszió során átélt megrázkódtatásaiba. Edward Dawes-t, aki a dél-szudáni egységek vezérkari főnökeként tevékenykedett, nemrégiben tüntették ki a Brit…

Ben Farmer védelmi tudósító a Telegraph hasábjain bepillantást engedett egy rangidős, a brit hadseregben szolgáló tisztnek az ENSZ békefenntartó misszió során átélt megrázkódtatásaiba. Edward Dawes-t, aki a dél-szudáni egységek vezérkari főnökeként tevékenykedett, nemrégiben tüntették ki a Brit Birodalom rendjével, annak is tiszti fokozatával (OBE), a fronton végzett kiemelkedő munkájáért.

Alapvetően az ENSZ békefenntartó missziók feladata a konfliktus sújtotta övezetekben a fenyegetett települések védelme, valamint a harcok elől menekülő polgárok megóvása. A 2011-ben létrejött Dél-Szudán már függetlenné válása után két évvel civil összecsapásokba sodródott, és végül polgárháború tört ki. Politikai, illetve etnikai viszályról is szó van, amely az állam első elnökéhez, Salva Kiirhez hű dinka törzs, illetve az ellenük lázadók, a volt alelnökhöz, Riek Macharhoz lojális nuer törzs között mérgesedett el.

A 45 éves Dawes egy maroknyi más brit tiszt társaságában érkezett a térségbe az UNMISS (United Nations Mission in South Sudan) képviseletében. A tiszt 2014 áprilisi elhelyezését követően hat héttel egy ENSZ-járművet vezetett Jubában. Kollégáival biztonságosnak ítélték meg a körzetet, így egyedül hajtott át a városon, fegyverzet nélkül, amikor egy ismeretlen fegyveres rátámadt egy ellenőrzőponton. Ezután kirángatták az autóból, megverték, majd elrabolták. Órákon keresztül faggatták a küldetés taktikai részleteiről: „„a verés után a térdemen találtam magam, pisztolycsővel a számban és éreztem a törött fogaimat a nyelvemmel. (…...) Emlékszem, arra gondoltam ez mennyire furcsa, az érzés nagyon bosszantott, hogy ez az ember kitörte a fogaimat és valószínűleg örökre elpusztította a mosolyt az arcomról”.” Az erőszakos vallatás után Dawes-nek volt annyi lélekjelenléte, hogy egy figyelmetlen pillanatot kihasználva kimeneküljön autójához és sikeresen elhajtson. „…„Sikerült elmenekülnöm a járművemhez. Leráztam az őrt, gyorsan beugrottam a járművembe és áthajtottam a sorompón.”

A Dél-Szudánban történt incidens részletei a kitüntetése során kerültek napvilágra, mely kapcsán kiemelték a tiszt „személyes bátorságát”. A misszió alatt több mint 12 ezer különböző nemzetiségű békefenntartó vezetésében segédkezett, közösen küzdve azért, hogy a véres civil háború véget érjen. A misszióról így nyilatkozott: „„A körülmények félelmetesek. Ez volt a legkomplikáltabb küldetés, amit a 27 év szolgálati idő alatt valaha végeztem. Semmi más nem került ilyen vészesen közel hozzám, pedig voltam Iraktól kezdve Afganisztánban, Jugoszláviában és Afrika más részein is”.” Dawes jelenleg Andoverben él, kitüntetésére így reagált: „A 12.500 fős erőn belül mindenki a legjobbat hozta ki magából Dél-Szudánban ebben az időben. Egy kicsit kényelmetlen, hogy a reflektorfényt rám irányították”.

David Cameron miniszterelnök már korábban kijelentette, hogy Szudánban több brit katonára lenne szükség, akik támogatják a békefenntartó missziót különböző szerepekben. Dawes erre azt mondta: úgy érzi, ha ez létrejön, akkor az komoly megpróbáltatást jelent majd a küldetést végzőknek, sőt „óriási kihívás” lesz. Személyes történetéhez hozzátette: nagy örömmel tölti el, hogy megmenekülhetett és visszatérhetett hazájába, azonban bűnösnek is érzi magát, mert a csapatok még mindig kint harcolnak és minden erejükkel igyekeznek a legjobb formájukat hozni nap mint nap. „Egy nagyon hosszú év van mögöttük, de az ENSZ-csapatok szolgálatkészen cselekednek és szinte teljes mértékben panasz nélkül megbirkóznak a hatalmas nehézségekkel.

Mészár Kata