Blog

„Ilyet még nem láttunk”: a járvány fellendíti a kanadai ingatlanpiacot

A kanadai ingatlanpiac meglehetősen felkapott, és nem csupán a nagyvárosokban. Phil Soper, a Royal Lepage elnöke és vezérigazgatója szerint ennek oka a koronavírus-járvány.

„Az ingatlan egyike azon az ágazatoknak, amelyek valójában látják, amit én úgy hívok, hogy COVID-katalizátor.” Soper szerint a lakásárak ebben az évben körülbelül 10 százalékkal emelkednek, ami duplája a hosszú távú átlagnak. Az ingatlancég új jelentése alapján látható, hogy a szabadidős piachoz tartozó vidéki házak feltűnően keresettek.

Szeptember végéig ezen szabadidős ingatlanok árában évről évre fokozatos emelkedés volt megfigyelhető, arányosan a kanadaiak távmunkára való képességének fejlődésével. Soper szerint most azonban jelentős elmozdulás történt. A vidéki családi házak összesített ára 11,5 százalékkal nőtt, átlagosan 453 046 dollárra, azaz közel 105 millió forintra. A vízparti ingatlanok összesített árában még nagyobb növekedést figyelhetünk meg: 13,5 százalékkal 498 111 dollárra emelkedett, azaz körülbelül 115 millió forintra.

Soper úgy magyarázza, hogy szerinte az emberek úgy gondolkoznak, hogy „tudod, a munkám bárhonnan elvégezhető, így inkább átköltöztetem oda a családomat, ahol egyrészt alacsonyabbak a megélhetési költségek és az életminőségem is jobb lehet”. Mára az új vásárlók több mint fele teljes idejű otthonként tekint a szabadidős ingatlanokra.

Az elemzők szerint a fellendülés hátterében a tavaszi kijárási korlátozások miatt megbénuló ingatlanpiac miatti fokozatosan megnövekedett kereslet áll. Régóta Kanada atlanti partján vannak a legjövedelmezőbb ingatlanügyletek, és jelenleg itt is sokkal több a potenciális vevő, mint az eladó. Mivel a kereslet jóval magasabb a kínálatnál, a költségek is az egekbe szöknek. Kim Stewart ingatlanügyügynök azt mondta, hogy „még sosem volt ilyenre példa”. Stewart egy vancouveri családnak keresett házat Dartmouthban, amelynek megvétele nagy meglepetést okozott a héten: „Még engem is sokkolt az ár. Ez majdnem 200 000 dollárral volt több a korábbi piaci árnál” – nyilatkozta az ingatlanügynök.

A Royal LePage kimutatásai alapján előre jelezhető, hogy ez a növekedési trend nem fog alább hagyni, inkább továbbra is folyamatos fellendülés figyelhető majd meg az új évben a szabadidős ingatlanok iránti keresletben és az árakban is.

Szemlézte: Spiesz Bianka

Forrás