Blog

Indonézia nem lesz globális szeméttelep

Indonézia visszaküld 100 konténernyi műanyag szemetet szennyezettsége miatt – írja James Massola és Karoni Rompies a The Sydney Morning Heraldban. 

Indonézia visszaküld 100 konténernyi műanyag szemetet szennyezettsége miatt – írja James Massola és Karoni Rompies a The Sydney Morning Heraldban. 

A problémára már korábban is felhívták a figyelmet, azonban most lépést is tettek a szennyezett hulladék importálása ellen. Ausztrálián kívül spanyol, görög, holland, amerikai, brit, kínai, új-zélandi, német, francia és szlovén eredetű, újrahasznosításra alkalmatlan műanyag szemetet fognak visszaküldeni a felsorolt országokba.

A szerző felhívja a figyelmet arra, az indonéziai hatóságok szerint három ausztrál cég felelős mind a 100 újrahasznosíthatatlan konténernyi szemétért. Sőt, egyik közülük még csak a szükséges dokumentumokkal sem rendelkezett export tevékenység folytatásáról. A hatóságok szóvivői azt is világossá tették, a visszaküldés „Indonézia kormányának következetességét mutatja a műanyagszemét-importtal kapcsolatban”. 

Az elmúlt időszakban 547 Ausztráliából érkező konténert találtak szennyezve az úgynevezett B3 szennyezéktől. Ez különösen veszélyes, mivel a B3-ban többek közt gyúlékony, robbanékony, fertőző és korrozív anyagok vannak. „Nem akarjuk, hogy Indonézia szemétlerakó telep legyen” − hangsúlyozta egy másik hivatali szóvivő.

Az egész országban közös vizsgálatot folytatott a vámhatóság, a rendőrség és a környezetvédelmi minisztérium, melynek eredményeként 2041 konténer lett átvilágítva. Ennek kapcsán kerül vissza számos konténernyi szemét, a már említett országokba. A szemét behozatalának feltételin Malajzia, Vietnam, Thaiföld és a Fülöp-szigetek is jelentősen szigorítottak – jegyzi meg a szerző. Kína már 2018 januárjában betiltotta a műanyag szemét importját a „nemzeti kard” politika jegyében. 

A visszaküldött konténerekből számából látszik, Ausztrália hatalmas mennyiségű szemetet küld külföldre újrahasznosításra. A fejleményekre reagálva azonban Scott Morrison kormánya bejelentette, azon dolgoznak, hogy betiltsák minden belföldön termelt műanyag-, papír- és gumihulladék külföldre menő exportját. 

Szemlézte: Fellegi Benjámin