Blog

Inog Theresa May széke

Brit kormánytagok egyértelműen kijelentették, hogy Theresa Maynek májusban, az önkormányzati választások után távoznia kell – számol be a Guardian.

Brit kormánytagok egyértelműen kijelentették, hogy Theresa Maynek májusban, az önkormányzati választások után távoznia kell – számol be a Guardian.

A miniszterek szerint a Brexit-tárgyalások második felvonására egy új vezető lenne a legalkalmasabb. Azonban May addig tervez maradni, amíg be nem biztosítja politikai örökségét.

Három kabinet miniszter úgy nyilatkozott, hogy amennyiben nem lesz Brexit-megállapodás, a kilépési folyamatot le fogják lassítani. Ezen három miniszter úgy gondolja, hogy egy megállapodás nélküli Brexit katasztrofális következményekkel járna, de a márciusi távozás nem irreális elképzelés, hanem igenis elérhető valóság.

May jövőjét ugyan nem fenyegeti újabb bizalmatlansági szavazás még egy évig, azonban ha elegendő miniszter mond le tisztségéről May hatalmas nyomás alatt lesz, hogy távozzon a politika színteréről.

May utolsó erőfeszítése a „hard-Brexit” elkerülése érdekében egy EU-Közel-Kelet csúcson való megjelenés lesz, amelyen egy jogi kötőerővel bíró megállapodást szeretne megkötni Donald Tuskkal.

„Keményen dolgozunk azon, hogy az uniós vezetők hajlandóak legyenek olyan módosításokat végrehajtani a megállapodáson, amelyet a brit parlament is könnyedén el tud majd fogadni” – nyilatkozta May egyik szóvivője.

A brit miniszterelnök továbbra is lobbizik saját és az EU parlamentjében is, hogy elkerüljék a megállapodás nélküli kilépést.

Szemlézte: Artner Gábor Péter