Blog

Irán csatlakozott a Sanghaji Együttműködési Szervezethez: mi lesz most a Nyugattal?

Nemrég tartották Indiában a Sanghaji Együttműködési szervezet (SCO) találkozóját, ahol bejelentették Irán csatlakozását a szövetséghez - közölte az Insider Paper. Ez egy olyan lépés lehet, amely miatt a NATO, az EU és a nyugati világ érdekei súlyosan sérülhetnek, de miről is van szó pontosan?

Nemrég tartották Indiában a Sanghaji Együttműködési szervezet (SCO) találkozóját, ahol bejelentették Irán csatlakozását a szövetséghez - közölte az Insider Paper. Ez egy olyan lépés lehet, amely miatt a NATO, az EU és a nyugati világ érdekei súlyosan sérülhetnek, de miről is van szó pontosan?

Először is tisztáznunk kell azt, hogy mi az az SCO és miért érdemes beszélnünk róla? Az SCO (Shanghai Cooperation Organization) egy regionális kormányközi szervezet, amelyet 2001-ben alapítottak. A tagállamok közé tartozik Kína, Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, India és Pakisztán. Az SCO célja a tagországok közötti együttműködés elősegítése a regionális biztonság, politikai stabilitás és gazdasági fejlődés terén.

A mostani találkozóra az SCO vezetői online kapcsolódtak be. Felszólalt Vlagyimir Putyin, akit először lehetett látni nemzetközi találkozó keretei között, miután a Wagner-csoport puccskísérletet próbált elkövetni. Szintén részt vett a találkozón Hszi Csin-ping, valamint a többi tagország legfőbb vezetői is.

Miért lesz az SCO-nak egyre nagyobb szerepe Közép-Ázsiában? Az Egyesült Államok katasztrofális kivonulása Afganisztánból lehetőséget teremtett a kínai befolyás és beruházások számára a térségben.

Kína szorosabbra fűzte a kapcsolatát Pakisztánnal stratégiai szempontból, és egyre határozottabban lép fel a világ színpadán. Ahogyan az ukrán háború tovább zajlik és a Nyugat kapcsolatai Oroszországgal a legsúlyosabb szintre süllyedtek, Peking "korlátlan" barátságot hirdetett Moszkvával. Gazdasági és kereskedelmi értelemben is erősödik a szervezet, mert az SCO részesedése a globális kereskedelemben nőtt az elmúlt években és a tendencia várhatóan folytatódik.

sco_diagram.png


Forrás: CGTN

Ennek szövetségnek lett most kilencedik tagja Irán, amely már jó ideje geopolitikai és gazdasági elszigeteltségben szenved és ettől a szövetségtől reméli ezen hátrányok leküzdését.

Irán számára az SCO tagság előnyös, mert további diplomáciai platformot biztosít számára a nemzetközi színtéren való befolyásának növeléséhez."

- nyilatkozta Jason Brodsky, a United Against Nuclear Iran politikai igazgatója a VOA perzsa ügynökségének. Azt is hozzátette, hogy ez a lépés illeszkedik Ali Hoszajni Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetőjének keleti orientációjú elképzeléseibe, ami főleg a Kínával és Oroszországgal való kapcsolat elmélyítését jelenti. Irán elnöke országa beiktatása után a dollár hegemóniájának megszüntetésével érvelt.

Elutasítjuk a kollektivizációval, ideológiával és konfrontációval kapcsolatos gondolkodásmódot a nemzetközi és a regionális konfliktusok megoldását illetően.”

– áll az SCO vezetőinek közös nyilatkozatában

Bár egyelőre a nyugati vezetők nem kommentálták az eseményeket, az biztosra vehető, hogy formálódik egy újabb erős, nyugatellenes katonai és gazdasági szövetség, ami később képes lehet felvenni a versenyt a nyugati vezető hatalmakkal.

Szemlézte: Dukavits Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon