Blog

Írország is kiutasíthat orosz diplomatákat

Írország kiutasíthat orosz diplomatákat, amennyiben ügynöki működésükre fény derül, mondta az ír miniszterelnök, Leo Varadkar.

Írország kiutasíthat orosz diplomatákat, amennyiben ügynöki működésükre fény derül, mondta az ír miniszterelnök, Leo Varadkar.

A miniszterelnök azután szólalt meg az ügyben, hogy az európai vezetők közösen kimondták: több mint valószínű, hogy Oroszország áll az idegméreg bevetése mögött. Varadkar elmondta, hogy a következő napokban nemzetbiztonsági vizsgálatra kerül sor, a döntés jövő hétre várható.

Moszkva tagadja a felelősségét a volt orosz kém és lánya megtámadásáért. Szergej Szkripal és lánya, Yulia továbbra is kritikus, de stabil állapotban vannak a március 4-i salisbury-i támadás óta.

Az ír miniszterelnök úgy fogalmazott, Írország nem tiltana ki indokolatlanul valós diplomatákat. Hozzátette, az Egyesült Királyság olyan 23 személyt tiltott ki, akikről azt feltételezték, hogy ál-diplomaták.

A brit miniszterelnök, Theresa May kedden számolt be uniós partnereinek Szkripalék megmérgezéséről, akiket a támadás után eszméletlenül találtak egy padon.

A miniszterelnök felsorolta az Egyesült Királyság Oroszország elleni bizonyítékait, a Novichok idegméregként használt vegyi anyag pozitív beazonosítását, valamint azt a tényt, hogy ezt az anyagot Oroszország az elmúlt tíz évben gyártotta.

Szemlézte: Őri-Kovács Márton