Blog

Írország, Spanyolország és Norvégia is elismeri a palesztin államot

Írország, Spanyolország és Norvégia bejelentette, hogy május 28-ától hivatalosan is elismeri a palesztin államot, ami valószínűleg erősíti a palesztinok ügyét, de tovább feszíti az Európa és Izrael közötti kapcsolatokat. A három európai nemzet szerint mérföldkőnek számító döntésük a legjobb módja a…

Írország, Spanyolország és Norvégia bejelentette, hogy május 28-ától hivatalosan is elismeri a palesztin államot, ami valószínűleg erősíti a palesztinok ügyét, de tovább feszíti az Európa és Izrael közötti kapcsolatokat. A három európai nemzet szerint mérföldkőnek számító döntésük a legjobb módja a tartós közel-keleti béke elérésének. Azonban ez gyors elítélést váltott ki Izraelből, amelynek külügyminisztere elrendelte az említett országok nagyköveteinek azonnali visszahívását. 


Norvégia szerdán elsőként tette meg bejelentését, a másik két országgal összehangoltan. Jonas Gahr Støre miniszterelnök beszédében azt mondta, hogy a lépéssel „a mérsékelt erőket támogatják, amelyek egy elhúzódó és kegyetlen konfliktus visszavonuló frontján állnak”. 

Ez egy befektetés az egyetlen olyan megoldásba, amely tartós békét hozhat a Közel-Keleten” - tette hozzá, utalva az úgynevezett kétállami megoldásra, amely egy izraeli és egy palesztin állam békés egymás mellett létezését jelentené.

Nem sokkal később Írország és Spanyolország is követte a példát.

Simon Harris ír miniszterelnök kijelentette: „Ma Írország, Norvégia és Spanyolország bejelenti, hogy elismerjük Palesztina államot. Mindannyian megtesszük most azokat a nemzeti lépéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ennek a döntésnek érvényt szerezzünk. Kormányom preferált álláspontja volt a kétállami megoldás elismerése a békefolyamat részeként, de sajnos, egy ilyen átfogó béke most sok szempontból távolabbinak tűnik, mint valaha” - mondta Harris.

Úgy gondoljuk, hogy nem mondhatjuk, hogy a kétállami megoldás mellett állunk, ha nem ismerjük el magát a két állam létezését

- tette hozzá.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök igyekezett nem Izrael-ellenesként jellemezni a döntést. „Ez az elismerés nem Izrael népe ellen irányul, és természetesen nem a zsidó nép ellen” - mondta. „Nem a Hamász javára szól. Ez az együttélés mellett szól”.

Micheál Martin ír külügyminiszter szerint az elismerés mindhárom országban május 28-án lép hatályba.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök elítélte Írország, Norvégia és Spanyolország lépését és azt, mint a „terrorizmus jutalmát” értékelte, valamint kijelentette, hogy ez nem hoz békét. A Hamász szerint a szerdai bejelentések „fordulópontot jelentenek a palesztin kérdéssel kapcsolatos nemzetközi álláspontban”.

A legtöbb európai ország és az Egyesült Államok továbbra is úgy véli, hogy az elismerés csak a konfliktus hosszú távú, kétállami megoldásának részeként valósulhat meg. Ezzel szemben Szlovénia és Málta nemrégiben közölte, hogy az ír-norvég-spanyol lépéshez hasonlót fontolgat.

Eközben a gázai humanitárius helyzet tovább romlik. Nemrég az ENSZ közölte, hogy az élelmiszerosztást a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában felfüggesztették az ellátás hiánya és a bizonytalanság miatt. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze nemrégiben letartóztatási parancsot kért Netanjahu és a Hamász gázai vezetője, Yahya Sinwar ellen háborús bűnök miatt. Izrael és a Hamász egyaránt elítélte a lépést.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon