Blog

J.K. Rowling, a „transzkirekesztő radikális feminista” szerint a férfi nemiszervvel rendelkező erőszaktevők nem nők

A skót rendőrség engedélyezte a nemi erőszakkal gyanúsított egyének számára, hogy nőként azonosítsák magukat, s így nőként legyenek dokumentálva a rendőrségen. A gyanúsított nemi identitása ugyanis az indoklás szerint egyedül a saját bevallásán nyugszik, nem kell jogilag nemet váltania ahhoz, hogy…

A skót rendőrség engedélyezte a nemi erőszakkal gyanúsított egyének számára, hogy nőként azonosítsák magukat, s így nőként legyenek dokumentálva a rendőrségen. A gyanúsított nemi identitása ugyanis az indoklás szerint egyedül a saját bevallásán nyugszik, nem kell jogilag nemet váltania ahhoz, hogy női erőszaktevőként dokumentálva – így férfi nemszervvel rendelkező erőszaktevők is lehetnek ’nők’. A Harry Potter írónője, J. K. Rowling, a döntést ellenző Twitter bejegyzést tett közzé, ami nemzetközi visszhangot váltott ki.

J. K. Rowling Orwell híres Újbeszéljét idézte posztjában, felhívva a figyelmet, arra, hogy a nyelv és az általunk használt szavaknak adott jelentés (pl. mit jelent az, hogy ’nő’?) befolyásolja azt, hogy hogyan gondolkodunk. Orwell 1984 című könyvében az Újbeszél egy mesterséges nyelv, ami a könyv totalitárius diktatúrájának a hivatalos nyelve. Az Újbeszél az angol nyelv leegyszerűsített és cenzúrázott változata, amit azzal a céllal hozott létre az elnyomó rendszer, hogy az úgynevezett ’gondolatbűnöket’ megszüntesse és ezáltal ellehetetlenítse a szabad gondolkodást, önkifejezést és a rendszerellenes politikai párbeszédet.

A nyelvnek az az alapelgondolása, hogy amit nem lehet szavakban kifejezni (és mivel a nyelv nagyon kicsi szókinccsel rendelkezik, szinte semmilyen bonyolult gondolatot nem lehet rajta szavakba önteni) arról gondolkodni sem lehet, így csupán a nyelv szókincsének a kontrolálásával a diktatúra befolyásolni tudja az emberek önkifejezését. A könyvben az Igazságügyi Minisztérium hírhedtté vált mottója az Újbeszél lényegét foglalja magába:

A háború béke. A szabadság rabszolgaság. A tudatlanság erő.

J. K. Rowling az orwelli Igazságügyi Minisztérium jelszavát idézte posztjában majd hozzátette: „a pénisszel rendelkező személy, aki megerőszakolt egy nő”. A posztot LGBTQ+ aktivisták transzfóbnak nevezték. A kommentekben azzal támadták meg az írónőt, hogy „a legtöbb szexuális támadást férfiak követik el, akik nem tartják magukat semmi másnak, csak férfinak. Esetleg megfontolhatnád a nyilvános profilod használatát inkább ennek leküzdésére?” – írja a New York Post.

J. K. Rowling már nyáron is bajba került a transzneműekről alkotott nézetei miatt. Akkor egy cikket osztott meg a Twitterén, aminek az volt a címe, hogy „Hozzunk létre egy egyenlőbb COVID-19 utáni világot azoknak a személyeknek, akik menstruálnak”. Erre az írónő úgy vágott vissza, hogy „személyek, akik menstruálnak... Biztos vagyok abban, hogy régen volt egy szavunk ezekre a személyekre. Valaki tudna nekem segíteni? Talán Wumben? Wimpund? Woomud?” (az utolsó három értelmetlen szó az angol ’woman’, tehát ’nő’, szóra játszik rá, anélkül, hogy kimondaná).

J. K. Rowlingot kritikusai „transzkirekesztő radikális feministának” nevezték el.

A posztjai által kiváltott visszahang sok negatív következményekkel járt az írónő számára. J. K. Rowlingot az HBO a Harry Potter filmek 20 éves évfordulójára szervezett ünnepségre nem hívta meg. Hivatalos magyarázat nem érkezett, hogy miért hagyták le a VIP listáról az írónőt, de sokak szerint a Twitter kommentjei miatt döntött úgy az HBO, hogy Rowling nem eléggé PC ahhoz, hogy jelen legyen. Ezen felül a Legendás állatok (Fantastic Beasts) legújabb előzeteséből is eltüntették az írónőre tett utalásokat. A ’J. K. Rowling’ név helyett az új előzetesben inkább csak a 'Warner Bros' jelenik meg, hiszen a stúdió nem akarja többé felvállalni a film alapötletét adó írót transzfóbnak ítélt nézetei miatt.

A ’hivatalos’ orgánumok felháborodása ellenére J. K. Rowling rengeteg támogatást is kap a rajongóitól. Az írónő azt mondta, hogy sok levelet kapott magánemberektől az üggyel és felszólalásaival kapcsolatban, s ezeknek a leveleknek 90%-a egyöntetűen pozitív volt.

Ez mutatja, hogy mennyire elszakadt a nyugati elit a valóságtól. Míg az átlagemberek tartanak attól, hogy mi lesz, ha beengedünk férfi nemiszervvel rendelkező egyéneket a női mosdókba, a női börtönökbe és megengedjük a rendőrségnek, hogy nőként kezelje a nőket bántó erőszaktevőket, addig az elit – mind ezektől védve – csak a PC beszédmódra fókuszál.

A való világ kemény problémáival való szembenézés helyett Hollywood elitje csak az együttérzés látszatának fenntartásában érdekelt. Ahelyett, hogy valóban segíteni akarnák a bajba került nőket, az elkövető pártját fogják. Hosszútávon pedig ez még több problémához, és még több megsérült nőhöz vezethet – csak gondoljunk bele mi lesz, ha férfi nemiszervvel rendelkező nemi erőszaktevőket (akik ’nőként’ identifikálják magukat) női börtönökbe zárnak – tényleg olyan naiv Hollywood, hogy azt hiszi ez jó ötlet?

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!