Blog

Joe Biden a leggazdagabb amerikaiak adóiból finanszírozná programját - Elon Musk válaszolt

Korábban már több cikkünkben találkozhattak Elon Muskkal, a magát „Technoking of Tesla” és „Imperator of Mars” elnevezéssel illető dél-afrikai származású amerikai mérnökkel, multimilliárdos vállalkozóval és innovátorral. Mint ahogy írásainkból megtudhatták, a multimilliárdos nem fél szembeszállni az…

Korábban már több cikkünkben találkozhattak Elon Muskkal, a magát „Technoking of Tesla” és „Imperator of Mars” elnevezéssel illető dél-afrikai származású amerikai mérnökkel, multimilliárdos vállalkozóval és innovátorral. Mint ahogy írásainkból megtudhatták, a multimilliárdos nem fél szembeszállni az amerikai kormányzati szervekkel. Most sem tett másképp.

Az amerikai szenátus demokratái közzétettek egy javaslatot: annak érdekében, hogy előteremtsék Joe Biden amerikai elnök 2000 milliárd dolláros szociális, valamint infrastruktúra-fejlesztési programjának finanszírozásához szükséges alapot, először meg szerették volna adóztatni Ron Wayden szenátor elképzelései alapján a leggazdagabb 700 milliárdost. Az első javaslat, amely szerint a legalább 1 milliárd dolláros vagyont, vagy évi 100 milliós bevetélt magukénak tudható személyek a számított vagyongyarapodásuk - év eleji, valamint az év végi vagyonuk különbsége - után is fizessenek, végül párton belüli feszültségek miatt megbukott. Azonban kihoztak helyette egy másik tervezetet:

minimumadót vetnének ki a 200 legnagyobb vagyonnal rendelkező amerikai vállalatra,

azaz azon cégekre, amelyeknek a részvényesei évente több mint 1 milliárd dollár nyereséggel rendelkeznek. Nekik legalább 15 százalék adót kellene fizetniük.

Musk, aki vagyonának nagy részét Tesla részvényekben tartja, azonnal bírálta a javaslatot, mondván, hogy ahogyan a kormányzat kifogy mások pénzéből, eljön „érted” – számol be róla a The Wall Street Journal.

A milliárdos innovátor azonban nem csupán egy Twitter bejegyzést tett közzé. Megírta, hogy csak részvényei vannak - készpénzben nem vesz fel fizetést a vállalataiból -, így az egyetlen módja annak, hogy személyesen adót fizessen az az, hogy részvényt ad el. Közzé is tette közvélemény-kutatását, amelyben megkérdezte a követőit, hogy eladja-e a Tesla részvényeinek 10 százalékát.

A Reuters számításai szerint június 30-án Musk részesedése a Teslában körülbelül 170,5 millió dollárnyi részvény volt. Egyelőre az "igen"-ek vezetnek, tehát Musknak meg kellene szabadulnia a részvények 10%-ától, sokan kételkedtek, hogy vajon mennyire komoly a szándék a feltett kérdés mögött. Musk ugyanakkor megírta, hogy bármi is lesz az eredmény, mindenképpen betartja.

Közben Ron Wyden szenátus azonnal kapott az alkalmon, hogy népszerűsítse adózási kampányát (Billionaires Income Tax), és elkezdte hangoztatni, hogy annak, hogy a világ leggazdagabb emberének kell-e adót fizetnie, vagy sem, nem egy Twitter-szavazás eredményén kellene múlnia, hanem igenis törvényileg meg kellene adóztatni.

Kérdéses, hogy hosszú távon mennyire lesz hatékony politikai támogatottság és sikeresség szempontjából nézve, ha Biden elnök a leggazdagabbak ilyen jellegű megadóztatásával kívánja összegyűjteni a pénzt a nagy költségvetésű politikai programjának finanszírozásához.

Szemlézte: Spiesz Bianka