Blog

Joe Biden továbbra sem jó elnök

A National Review az amerikai demokraták félbillió dollár értékű törvénycsomagját értékelte.

A National Review az amerikai demokraták félbillió dollár értékű törvénycsomagját értékelte.

Rich Lowry a National Review-ben áttekintette Bidenék félbillió dollár értékű törvénycsomagját. "Minden szörnyen alkalmatlan elnöknek lehet egy jó napja" - kezdi írását Lowry. A szerző szerint Biden fogalmatlan és alkalmatlan elnök, de most egyesek szerint momentumot nyert azzal, hogy elfogadták a demokraták nagyívű törvénycsomagját, ami közel félbillió dollárt mozgat meg a saját politikai céljaik megvalósítására.

A klímapolitikára és az egészségügyre fókuszáló csomagot a médiában sokan nagyívűnek nevezik, ha nem épp Roosevelt vagy Lyndon B. Johnson szintjén állónak. Az ugyanakkor csak az árnyéka az eredeti terveknek, amelyek nagyjából az összes progresszív kívánságot teljesítették volna az ingyenes egyetemektől a meghosszabbított szülési szabadságig.

Az elfogadott csomag visszafogottabb lett, és egy nem túl koherens kombinációját alkotja mindannak, amit a Demokraták képviselői hajlandóak támogatni.

És nem teszi jobbá Joe Biden megítélését, akinek annyi hozzájárulása volt az egész elfogadásához, hogy nem állt annak útjába - írja a National Review szerzője. Lowry úgy látja, Bidennek zéró képessége van ahhoz, hogy bárkit bármiről meggyőzzön - talán ezért is van kevés programja és sajtótájékoztatója elnökként.

Cserébe megengedte a baloldalnak, hogy vezesse őt, és politikája egyáltalán ne reagáljon az átlagos amerikaiak problémáira. Az elnök népszerűségét megtépázta a Covid-járvány kezelése, olyannyira, hogy

saját pártjában is sokan vannak, akik úgy látják, nem alkalmas arra, hogy még egyszer elinduljon az elnökségért.

A National Review szerzője emlékeztet, hogy a legújabb felmérések szerint az amerikaiaknak csak 18 százaléka mondja azt, hogy Bidennek ismét meg kellene mérettetnie magát - és még a Biden-szavazóknak is csak 29 százaléka gondolkodik így. És hogy ki jöhetne utána? A demokraták támogatóinak csak 30 százaléka szeretné, hogy Kamala Harris legyen a 2024-es elnökjelölt. Valahol tehát imponáló, hogy Biden ilyen népszerűtlenségi adatok mellett előre tudja vinni a törvényhozást - zárja sorait ironikusan a National Review szerzője.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon