Blog

Jöhet a hatósági üzemanyagár az USA-ban is

Értesülések szerint Nancy Pelosi képviselőházi elnök egy erre irányuló törvényjavaslatot készül bemutatni.

Értesülések szerint Nancy Pelosi képviselőházi elnök egy erre irányuló törvényjavaslatot készül bemutatni.

Az Egyesült Államokban is súlyos problémát és növekvő társadalmi elégedetlenséget okoz az energiaárak elszabadulása. A demokraták számára különösen kényes időszakban fokozódnak a gazdasági nehézségek, hiszen a pártnak ősszel helyt kellene állnia a félidős kongresszusi választásokon, a szavazókat pedig kevés ügy érdekli annál jobban, mint hogy mennyi pénzt kell otthagyniuk a benzinkútnál egy „teletank” után. Nem véletlen tehát, hogy a probléma jóideje kiemelt helyen szerepel a jogalkotók napirendjében.

A kongresszusi demokraták már múlt hónapban azzal vádolták a nagy olajvállalatokat, hogy igazságtalanul nyerészkednek a magas árszabással, és megígérték, hogy jogszabály útján próbálják visszafogni e tevékenységüket.

Eszközként úgy tűnik – a magyar kormányhoz hasonlóan - ők is a hatósági árszabályozáshoz nyúlhatnak. A tervezet – amelyet Nancy Pelosi képviselőházi házelnök várhatóan a hét folyamán bocsát szavazásra – a Bloomberg riporterének értesülései szerint felhatalmazná az elnököt, hogy szükség esetén tiltsa meg az üzemanyagárak emelését.

A javaslatnak van esélye átmenni a képviselőházon, ám a szenátusban megakadhat.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon