Blog

Jöhet London első, a Brexit utáni szabadkereskedelmi megállapodása

Bár a brit kormány már régóta hangoztatja, hogy az EU-ból való kilépés egyik nagy előnye az, hogy világszerte saját üzleteket köthetnek, ennek elérése érdekében nemigen láthattunk még konkrét lépéseket. A napokban ugyanakkor a BBC arról számolt be, hogy körvonalazódni látszik az első ilyen egyezség,…

Bár a brit kormány már régóta hangoztatja, hogy az EU-ból való kilépés egyik nagy előnye az, hogy világszerte saját üzleteket köthetnek, ennek elérése érdekében nemigen láthattunk még konkrét lépéseket. A napokban ugyanakkor a BBC arról számolt be, hogy körvonalazódni látszik az első ilyen egyezség, méghozzá Ausztráliával.

Magát a nézőpontot, amely szerint London a Brexit után szabadabban mozoghat a nemzetközi térben, sokan támogatták, de most, hogy ez megvalósulni látszik, kételyek is felmerülnek. A brit mezőgazdasági termelők például attól tartanak, hogy az Ausztráliával kötendő megállapodás veszélyeztetni fogja a megélhetésüket. Az említett egyezség még nincs végleges formába öntve, de

az már tudható, hogy egy 15 éves átmeneti időszak után a legtöbb vámot és importadót eltörlik a két ország között.

Ausztrália legfőbb célja az volt, hogy könnyebben és gazdaságosabban hozzáférjen az Egyesült Királyság élelmiszerpiacához. A vámmentes kereskedelem megkönnyíti és gazdaságosabbá teszi az ausztrál nagygazdaságok számára az olyan termékek exportját az Egyesült Királyságba, mint a bárány- és a marhahús. Cserébe a brit gazdálkodók (és más vállalatok) ugyanolyan hozzáférést élveznek az ausztrál piachoz – ez a szabad kereskedelem alappillére.

London szerint ez elősorban azt jelenti majd, hogy az olyan ikonikus brit termékeket, mint az autók, a skót whisky, a keksz és a kerámia, olcsóbban lehet majd Ausztráliában értékesíteni. A brit kormány úgy véli, hogy
az Ausztráliával kötött szerződés fontos lépcsőfok lesz egy szélesebb körű ázsiai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás eléréséhez is, amely a brit mezőgazdasági termelőknek és más vállalkozásoknak jelentene hatalmas segítséget és lehetőséget.

uk_au_belso.jpg

A megállapodás szerint bizonyos bolti árak enyhén csökkenhetnek majd, mivel az Egyesült Királyságban eddig az élelmiszereket gyakran magasabb színvonalon és költségekkel állították elő. Ám az olcsó külföldi behozatal lehetősége miatt a Nemzeti Gazdaszövetség elnöke, Minette Batters figyelmeztetett a családi gazdaságok esetleges lassú halálára, ha a szerződést kedvezőtlen feltételekkel kötik.

Liz Truss nemzetközi kereskedelmi titkár azzal próbálta nyugtatni a brit gazdákat, hogy a kormány nem fogja magukra hagyni őket, hanem a 15 éves átmeneti időszak alatt – miközben fokozatosan számolják fel a vámokat – valamilyen őket védő programot is kidolgoznak majd.

Kardinális pontként merülhetnek fel még a szabványok is, hiszen az élelmiszer-előírásoknak – például a higiéniai és az állatjóléti szabályoknak – nagy jelentőséget tulajdonítanak az Egyesült Királyságban. A Nemzetközi Kereskedelmi Minisztérium kijelentette, hogy az Ausztráliával kötött megállapodás a mezőgazdaság védelmét is magába foglalja és nem veszélyezteti a termékek és szolgáltatások magas színvonalát sem. Összességében elmondható, hogy

az Ausztráliával kötött szabadkereskedelmi megállapodás lesz a Brexit óta az első nagy üzlet, amely valóban kibővíti az Egyesült Királyság piacait.

Ez teszi politikailag és szimbolikusan is szignifikánssá.

Szemlézte: Spiesz Bianka