Blog

Jön a Pixar gyermekfilmek első leszbikus csókja

Buzz Lightyear, a Toy Story híres karaktere saját eredetfilmet kapott, ami várhatóan a héten jelenik meg az amerikai mozikban. A Variety hírportál értesülései szerint a gyermekfilm a Pixar rajzfilmek első leszbikus csókját is tartalmazni fogja.

Buzz Lightyear, a Toy Story híres karaktere saját eredetfilmet kapott, ami várhatóan a héten jelenik meg az amerikai mozikban. A Variety hírportál értesülései szerint a gyermekfilm a Pixar rajzfilmek első leszbikus csókját is tartalmazni fogja.

A részlet a stúdióban is nagy port kavarhatott, hiszen a Variety értesülései szerint először kivágták a rajzfilmből, majd miután Florida megszavazott egy törvényt (Don’t Say Gay – ne mondd, hogy meleg), amely megtiltotta, hogy általános iskolásoknak explicit szexuális tartalmat tegyenek közzé, illetve nemi és szexuális identitásról szóló témákról beszélgessenek (vagy ilyen tartalmak a tananyag részét képezzék), a Pixar mégis úgy döntött, hogy a jelenetnek a filmben a helye.

A gyermekfilmben Buzz Lightyear (Chris Evans, Az Amerika kapitány színésze az angol hangja a rajzfilmkarakternek) segítséget kap kalandjaiban egy hölgy hőstől (Hawthorne), aki szerelmi kapcsolatban áll egy másik hölgy mellékszereplővel.

A film készítése során maga a leszbikus szerelmi kapcsolatot és az arra tett utalásokat nem kérdőjelezték meg a készítők – az egyetlen dilemmájuk az volt, hogy maga a leszbikus csókjelentnek van-e helye egy gyermekfilmben.

A Pixar korábbi filmjeiben is történtek már utalások azonos nemű kapcsolatokra, de eddig még mindig csak kisebb szerepet kaptak az LMBTQ + figurák. A Toy Story 4-ben például két anyuka megöleli a közös kislányukat az óvoda ajtajában. 2020-ban egy rövid Pixar film jelent meg ’Out’ névvel, ami egy meleg fiú nehézségeiről szólt, különösen arról, hogy hogyan fedje fel szüleinek szexuális orientációját. A Pixar Szenilla nyomában és Luca című filmjeiben is történtek utalások esetleges LGBTQ+ kapcsolatokra, de ezekben a gyermekfilmekben az utalás nem volt egyértelmű.

A baloldali média a Pixar öncenzúrájára hívja fel a figyelmet (több LGBTQ+ jelenetet kivágtak, lerövidítettek, vagy csak barátságként szimbolizáltak) és azzal vádolja a stúdiót, hogy profitja megőrzése érdekében nem vetíti ezeket a jeleneteket. Az utolsó vádban van igazsága, Oroszországban, Kínában és sok más országban nyíltan LMBTQ+ figurákat tartalmazó gyermekfilmeket például nem engednének levetíteni. Malajzia és az Egyesült Arab Emírségek pedig már most, a hivatalos megjelenés előtt, betiltotta Buzz Lightyear-t a csók miatt. Mivel ezek az országok nagy piacnak számítanak, a Pixar valóban önérdekből is kivághatta ezeket a részleteket. A baloldali médiával szemben, a jobboldali média teljesen más problémákra hívja fel a figyelmet.

Több szülő ugyanis aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy helyénvaló-e leszbikus jeleneteket mutatni gyerekeknek.

Azok ugyanis nem a hagyományos életmódot, viselkedési formát és erkölcsöket közvetíik a gyermekek felé és ezért a protestáló szülők úgy vélik, hogy nem helyénvaló egy mesefilmnek ezt propagálnia, továbbá a rajzfilm célcsoportja túl fiatal ezen a dolgok befogadására. Többen arra is felhívták a figyelmet, hogy a cég hasonló döntései miatt a belé vetett bizalom jelentősen visszaesett. Míg korábban a Disney (a Pixar tulajdonosa) a harminchetedik legmegbízottabb cég volt, most már csak a hatvanötödik. A jobboldali média a döntés politikai vonatkozására is felhívta a figyelmet – a csók visszaillesztése a filmbe a floridai törvény ellenzését is magába foglalja – ami felveti a kérdést:

egy gyermekfilm stúdiónak miért van azzal problémája, hogy Florida megtiltotta, hogy az általános iskolás tanterv részét képezze a szexuális és gender identitás oktatása?

Többen ezt az utolsó pontot, a politika bevonását, és az általános iskolákban történő szexuális és nemi identitással kapcsolatos foglalkozások mellett tett hitvallást tartják a legelutasítandóbbnak a Pixar döntésében.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon