Blog

Justin Trudeau elveszítheti a választásokat?

Kanadában legkésőbb 2019. október 21-én szövetségi választásokat tartanak. Justin Trudeau miniszterelnök pártja, a Liberális Párt azonban a közvélemény-kutatások alapján már hátrányba is került a Konzervatív Párttal szemben. A történelmi tapasztalatok alapján nem sok jóra számíthat – a cbc.ca…

Kanadában legkésőbb 2019. október 21-én szövetségi választásokat tartanak. Justin Trudeau miniszterelnök pártja, a Liberális Párt azonban a közvélemény-kutatások alapján már hátrányba is került a Konzervatív Párttal szemben. A történelmi tapasztalatok alapján nem sok jóra számíthat – a cbc.ca tudósítása.

A második világháború óta csak ritkán volt példa arra, ami Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pártjával jelenleg történik: már 6 hónappal a szövetségi választások előtt a közvélemény-kutatások alapján hátrányban állnak.

Fél év ugyan hosszú idő a politikában, azonban a történelmi példák azt mutatják, hogy amikor egy hatalmon lévő kormány a választások előtti ezen időszakban ilyen pozícióban volt, az általában később sem fordult előnyére.

A második világháború vége óta – mióta a politikai közvélemény-kutatás elterjedtté vált – a hatalmon lévő kormány pártja mindössze kilenc alkalommal volt hátrányban 6-8 hónappal a választások előtt. Ebből kétszer végül kisebbségi kormányzásra kényszerültek, 5 alkalommal legyőzték őket, és mindössze két alkalommal tudott mégis többséget szerezni a kormányzó párt.

Azoknak a pártoknak azonban, amelyek a választások előtt ennyi idővel még vezetnek a közvélemény-kutatások alapján, már más kép rajzolódik ki: az 1945 óta előforduló 14 esetből a kormányon lévő párt mindössze háromszor szenvedett vereséget.

Ez pedig nem a legjobb történelmi precedens Justin Trudeau számára. Jelen állás szerint, ahogy egyre több közvélemény-kutatás eredményre kerül napvilágra, Trudeau liberális pártja 2.5 százalékponttal van lemaradva fő ellenfele, Andrew Scheer konzervatív pártja mögött. Trudeau támogatottsága jelenleg 32.7 %, míg Scheer 35.2 %-on áll.

Szemlézte: Balogh Zita