Blog

Kalifornia lángokban áll

Több futótűz söpört végig múlt héten Kaliforniában, az Egyesült Államokban, a területen általánossá váló szélsőségesen alacsony páratartalom és a magas talajszárazság következményeként. Jerry Brown, Kalifornia kormányzója szerint számítani kell arra, hogy a futótüzek…

Több futótűz söpört végig múlt héten Kaliforniában, az Egyesült Államokban, a területen általánossá váló szélsőségesen alacsony páratartalom és a magas talajszárazság következményeként. Jerry Brown, Kalifornia kormányzója szerint számítani kell arra, hogy a futótüzek általánossá válnak az államban, számol be a BBC.

A helyi hatóságok lila, azaz a legmagasabb fokú riasztást adtak ki Kalifornia számos területére, melynek okán közel 200 ezer embert evakuáltak lakóhelyükről, akik közül többen az éjszaka folyamán voltak kénytelenek elhagyni az otthonaikat a futótűz terjedésének rendkívüli sebessége miatt.

A bozóttüzek közül a legnagyobb – Thomas Fire – Ventura megyétől egészen a Csendes-óceán partjáig terjedt, 466 négyzetkilométeres pusztítást okozva maga után. A Thomas Fire becslések szerint 150 ezer hektár földet perzselt fel, amely majdnem megegyezik Chicago méretével.

A pusztítás számos épületet és több hektárnyi termőföldet megsemmisített, ami jelentős csapásként érheti az állam nagyméretű mezőgazdasági szektorát.

Jerry Brown, Kalifornia demokrata kormányzója szerint számítani kell arra, hogy a futótüzek általánossá vállnak az államban: „Egy új valóság elé nézünk Kaliforniában, melyben futótüzek fenyegetik az emberek életét, tulajdonát, lakóhelyeiket és nem mellesleg dollármilliárdokat” – nyilatkozta a kormányzó, miután személyesen is felmérte a bozóttüzek által okozott károkat Ventura megyében.

„Az éghajlatváltozás következményeként néhány szakértő szerint Kalifornia déli része szó szerint fel fog gyulladni” – állítja Brown, aki többször kritizálta Donald Trump elnök és adminisztrációja álláspontját az éghajlatváltozással kapcsolatban.

Trump szükségállapotot hirdetett annak érdekében, hogy „segítsen enyhíteni nehézségeit és szenvedéseit azoknak, akiket a vészhelyzet érint”.

Többen a hét végére visszatérhettek otthonaikba, továbbá a tűz terjedését nagyban elősegítő erős szél is lecsillapodott, azonban előrejelzések szerint nem valószínű, hogy az enyhülés tartós lesz.

A helyi tűzoltók azonban a környező államok hatóságainak segítségével több ezren igyekeznek megfékezni minden kisebb-nagyobb futótüzet, míg az időjárás számukra kedvez.

Szemlézte: Csepregi Dávid