2020.11.09.

Blog

Kanada 1,2 millió bevándorlót fogad be

2023-ig évente több mint 400 ezer új bevándorlót fogadna be Kanada. A terv szerint a koronavírus-járvány által 2020-ban okozott hiányt szeretné pótolni az ország − jelentette be sajtótájékoztatóján Marco Mendicino bevándorlásügyi miniszter.

Kanada az elmúlt évek legmagasabb szintű bevándorlási rátáját jelentette be a napokban. Egyedül 1913-ban volt ilyen magas számú bevándorlás, abban az évben ugyanis 401 ezren érkeztek az észak-amerikai országba. Kanada bevándorláspolitikájában elsősorban az alábbi kategóriák élveznek előnyt: gazdasági, család, menekült, valamint humanitárius okok. „A rövid távú gazdasági fellendülés és a hosszú távú jólét kulcsa a bevándorlás. Életünk minden más aspektusához hasonlóan a világjárvány kihatott a Kanadába irányuló migrációra is” − mondta Mendicino.

Kanada számára a bevándorlók jelenléte kulcsfontosságú, különösen a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel, hiszen minden negyedik egészségügyi dolgozó bevándorló. Mindemellett a kanadai cégtulajdonosok egyharmadát is bevándorlók teszik ki.

A magas számú bevándorlás támogatásának elsődleges oka, hogy Kanada ellensúlyozni próbálja a rendkívül alacsony születésszám és az elöregedő népesség okozta negatív gazdasági hatásokat. Kanada ugyanis az egyik legöregebb népességgel rendelkező ország a földön, hiszen lakosságának 18 százaléka 65 év fölötti. Emellett a világ legalacsonyabb születésszáma is Kanadához köthető: az egy nőre jutó születésszám csupán 1,47.

Az új ráta évente körülbelül 50 ezerrel magasabb a korábbi célnál. A kormány továbbá állandó lakóhelyi státuszt kínál a már Kanadában tartózkodó ideiglenes külföldi munkavállalóknak és diákoknak, valamint a menedékkérőknek.

Szemlézte: Papp Lídia

Forrás