Blog

Kapóra jöhet a demokratáknak az amerikai életpárti fordulat

Annak ellenére, hogy a párt az Egyesült Államok közéletében nagy hullámokat verő kérdésben egyértelműen a döntéspárti narratívát képviseli.

Annak ellenére, hogy a párt az Egyesült Államok közéletében nagy hullámokat verő kérdésben egyértelműen a döntéspárti narratívát képviseli.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság vélhetően még a novemberi félidős választások előtt meghozza nagy várakozással övezett ítéletét az abortuszhoz való jog szövetségi szintű garantálásáról, amely jelenleg az 1973-as Roe v. Wade-ügyben hozott történelmi jelentőségű határozat alapján valósul meg. A lehetséges életpárti fordulat következményeiről itt írtunk bővebben. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a konzervatív többségű bíróság a fél évszázados gyakorlat ellen dönt, akkor szó sem lesz szövetségi szintű abortuszkorlátozásról, csupán arról, hogy az államok szabadon törvénykezhetnek a kérdésben.

Persze az borítékolható, hogy számos republikánus államban szigorú tilalmak lépnének életbe, ha megszűnne az abortusz jelenlegi, alkotmányértelmezésen alapuló védelme.

Ezt a demokraták nagyon nem néznék jó szemmel, ugyanakkor – a The Hill szerzője szerint – a párt húzhat némi gyors politikai hasznot az abortuszjogok csorbulásából. Az Egyesült Államokban egyre élesedik a novemberben tartandó félidős kongresszusi választások körüli kampány, ahol a Demokrata Párt kilátásai nem túl rózsásak; akár mindkét kamarában elveszítheti a többségét. A Fehér Házat jelenleg uraló politikai tömb hanyatt-homlok keresi az olyan ügyeket, amelyek kivezethetik őket a gödörből, és fordíthatnak az esélyeken. Egyes szakértők szerint a művi terhességmegszakítás kapcsán hozott, első blikkre kedvezőtlennek tűnő legfelsőbb bírósági határozat épp egy ilyen ügy lehet.

A Demokraták ugyanis ebben az esetben az abortuszjogok védelme köré építhetik fel kampányukat, azt kommunikálva, hogy ők a nők szabad döntésének hívei és a biztonságos terhességmegszakítás védelmezői, míg a republikánusok épp ellenkezőleg.

Persze az életpárti oldal is hemzseg az érvektől, azonban az évtizedeken átívelő közvélemény-kutatásokat alapul véve az abortuszhoz való jog továbbra is többségi támogatottságot élvez az Egyesült Államokban. Így például a Roe v. Wade-ügyben hozott ítélet felülbírálását – a Gallup felmérései szerint – soha nem igényelte 10-ből 4-nél több amerikai. Az NBC közvélemény-kutatásának eredménye azt jelzi, hogy 3-ból 2 választópolgár inkább olyan jelöltet támogatna, aki kiáll az 1973-as ítélet mellett. A demokraták abban bíznak, hogy az ügy nemcsak a saját bázisukat rázza fel, hanem néhány kritikus fontosságú bizonytalan szavazót is bevonz.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon