Blog

Katasztrófához vezet Biden klímapolitikája?

Dollárbilliók elköltése és betarthatatlan ígéretek helyett az innovációkra rakoódó bürokratikus terhek enyhítésére kellene fókuszálni, írja a National Interestben a Heritage Foundation szerzőpárosa.

Dollárbilliók elköltése és betarthatatlan ígéretek helyett az innovációkra rakoódó bürokratikus terhek enyhítésére kellene fókuszálni, írja a National Interestben a Heritage Foundation szerzőpárosa.

Mint a szerzők felhívják a figyelmet, Biden amerikai elnök támogatottsága Titanic-ként süllyed lefelé: a dráguló üzemanyagárakkal, a növekedő inflációval és az illegális bevándorlás erősödésével - kiegészülve az afgán kudarccal - sok amerikai kezd elkeseredni Biden politikái láttán. A demokrata elnök energia- és környezetvédelmi politikája viszont igazi jéghegy lehet a Biden-Titanic számára, írják.

Szerintük Biden klímapolitikája végzetesen kudarcos mind otthon, mind nemzetközi szinten.

A világpolitikában Biden olyan közös klímavédelmi akciókról álmodozik, amelyek soha nem fognak megtörténni, és amelyek csak elterelik a figyelmet a valódi környezeti kihívásokról, mint a tiszta víz és a tiszta levegő biztosítása. Az amerikai elnöknek meg kellene győznie Kínát arról, hogy ne növekedjen a gazdasága, ami elég naiv elképzelés. Kínának minden áron, mindenhonnan energiára van szüksége, és a szerzők szerint így nem valószínű, hogy a karbonsemlegesség lesz a közeljövőben a legnagyobb gondja. Európában sem jobb a helyzet:

a dráguló energiaárak és az energiaínség fenyegetése mellett kérdés, mennyit érnek a hosszú távú elköteleződések a zöld politikák mellett.

Odahaza Biden megvonja az amerikaiaktól a megfizethető és megbízható energiaforrásokat, és kormányzati erővel akarja átalakítani az energiaszektort. Ez utóbbit meredeken növekedő adókkal, masszív költekezésekkel és a bürokratikus terhek növelésével akarja elérni - de ilyen megoldásokkal nem születik jobb gazdaság és jobb környezet.

A szerzők felhívják a figyelmet, hogy a Biden-kormányzat további dollármilliókat költene radikális szociális, munkaügyi és klímapolitikákra - és ez bizonyosan a szövetségi kormányzat terjeszkedését fogja magával hozni, beavatkozva az újabb amerikai nemzedékek életébe, tovább roncsolva a föderalizmus rendszerét.

A kormányzat, úgy tűnik, az átalakítás helyett romba dönti az energiaszektort és a nemzetgazdaságot, hogy egy radikális klímaagendát szolgáljon

- fogalmaznak végül a National Interest szerzői, akik ehelyett jó megoldásként a gazdasági szabadság növelését ajánlják mind otthon, mind a nemzetközi életben. A gazdaság szabadságának növekedése a gazdasági növekedéssel jár együtt, és ez magával fogja hozni a környezettudatosabb gondolkodást is. A szerzők azt remélik, hogy - miként a múltban is történt - az emberek dinamikus és sokszínű kreativitása innovatív megoldásokat fog hozni, amikkel legyőzhetők a jövő kihívásai.

Szemlézte: RG