Blog

Katonai erővel lépne fel Kínával szemben a legesélyesebb Fülöp-szigeteki elnökjelölt

A májusi elnökválasztás előzetes felméréseit az ország egykori autokrata vezetőjének fia, Marcos Ferdinand vezeti, aki a kampány során leszögezte: ha kell, katonai jelenléttel védelmezi saját felségvizeit a Dél-kínai-tengeren.

A májusi elnökválasztás előzetes felméréseit az ország egykori autokrata vezetőjének fia, Marcos Ferdinand vezeti, aki a kampány során leszögezte: ha kell, katonai jelenléttel védelmezi saját felségvizeit a Dél-kínai-tengeren.

Május 9-én elnökválasztást tartanak a Fülöp-szigeteken. A verseny - amelyen egyébként a világhírű bokszoló Manny Pacquiao is megméretteti magát - elég egyoldalúnak ígérkezik, a felmérések ugyanis Ferdinand Marcos magabiztos fölényét mutatják.


A 64 éves politikus neve nem ismeretlen a szigetállamban: édesapja – akivel ráadásul keresztnevén is osztozik – két évtizeden keresztül diktatórikusan irányította az országot, egyeduralmát végül 1986-ban döntötték meg.
Úgy tűnik tehát, hogy az elnökaspiráns jó úton halad afelé, hogy teljesen újjáépítse a család hírnevét
következtet a Reuters hírügynökség.

A választási kampány első televíziós vitájában Marcos felvetette, hogy

az asszertív kínai külpolitikával szemben akár katonai eszközöket is bevetne, egész pontosan hadihajókat telepítene a stratégiai fontosságú, vitatott vizekre,

hogy biztosítsa a filippínó halászok szabad tevékenységét. A kandidátus hangsúlyozta, hogy elsősorban diplomáciai csatornákon keresztül, nem pedig erőszakkal szeretné rendezni a kérdést, ugyanakkor a saját felségvizeinek védelme érdekében nem riad vissza a katonai jelenléttől.

Peking törekvései a Dél-kínai-tengeren a térség számos más országában borzolják a kedélyeket, s természetesen Washingtonban sem nézik jó szemmel az eseményeket. 2016-ban a hágai Állandó Választottbíróság kimondta, hogy a kínai követelések ellentétesek a nemzetközi joggal, noha az ázsiai nagyhatalom az ítéletet természetesen nem fogadta el – emlékeztet a Reuters. Marcos az egykori gyarmatosító Egyesült Államokkal kapcsolatban megjegyezte, a két ország közt fenntartott védelmi együttműködés az ő külpolitikájában is kiemelt szerepet játszana, ám megpróbálna egyensúlyozni a két rivális nagyhatalom között.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!