Blog

Kazahsztán rekordméretű olajtermelése feszültségeket szülhet a kőolaj exportáló országok között

Kazahsztán legnagyobb olajmezője, a Tengiz soha nem látott mennyiségű kőolajat termelt ki októberben eddig. Eközben az OPEC+ (Kőolaj Exportáló Országok Szervezete) Kazahsztánt, Irakot és Oroszországot a termelési kvótákat sorozatosan figyelmen kívül hagyó országoknak bélyegezte. A kőolajpiaci árakat…

Kazahsztán legnagyobb olajmezője, a Tengiz soha nem látott mennyiségű kőolajat termelt ki októberben eddig. Eközben az OPEC+ (Kőolaj Exportáló Országok Szervezete) Kazahsztánt, Irakot és Oroszországot a termelési kvótákat sorozatosan figyelmen kívül hagyó országoknak bélyegezte. A kőolajpiaci árakat az utóbbi időben az egyre inkább elmérgesedő izraeli-iráni konfliktus mozgatta, de mit jelenthet az olajpiac számára a Tengiz megnövekedett termelése?

Október elejére a Tengiz 699 000 hordóra növelte a napi termelését, míg szeptemberben 687 000 hordó volt. Bár ez egy mindössze 1,8%-os emelkedés az előző havi adathoz képest,

az augusztusról szeptemberre mért 30%-os növekmény után nem éppen erre lehetett számítani.

Kazahsztán, az OPEC+ tagjaként, szerződéses kötelezettségei révén alávetette magát a szervezet kőolajtermelési céljainak. Termelési kvótája 1 millió 468 ezer hordó naponta, amit szeptemberben nagyjából 170 ezer hordóval lépett át, a Reuters számításai szerint.

Az olaj kitermeléséért felelős Tengizchevroil – ami a projekt 1993-as indulása óta több, mint 70 milliárd USD-t fektetett a mezőbe – azt nyilatkozta, hogy a termelés a megszokottaknak megfelelően zajlik és nem adott további tájékoztatást. Az amerikai Chevron a többségi tulajdonosa a Tengizchevroilnak a maga 50%-os részesedésével, a második a szintén amerikai Exxon Mobil 25%-kal, a harmadik a kazah KazMunayGaz 20%-kal és végül a negyedik az orosz Lukoil mindössze 5%-kal. Kazahsztánban három nagy olajmező felelős a termelés zöméért, ezek közül az egyik a Tengiz.

A másik kettő közül az egyiknek a termelését, a Kashagan-olajmezőjét nemsokára le fogják állítani, tervezett karbantartás miatt. Emiatt a teljes kazah termelés valószínűleg a kvótán belül alakul, viszont a novemberi és az azt követő hónapok jó eséllyel ismét meghaladják az engedélyezett mennyiséget.

Legfőképp úgy, hogy a Tengiz mező kapacitását bővíteni is tervezik 2025 első felében.

Az OPEC csoport vezetője, Szaúd-Arábia számtalanszor hívta már fel a figyelmét a részes államoknak arra, hogy a kibocsátási célok tartása kiemelt fontossággal bír, kifejezetten a decemberben várható termelés-növelés előtt. A szervezeten belül időről-időre voltak „renitens” államok, amelyek a kőolaj-kartellben leginkább érdekelt (és a csoporton belül domináns) öböl-menti arab országok akaratával szembefordultak.

Kazahsztán viselkedése egyébként nem túlzottan meglepő. Az országban magasan ragadt az infláció, jelenleg is 8,4%-on áll, és az ország saját devizájának stabilitása érdekében minél inkább export-orientált gazdaságpolitikát kell folytasson. 2022-ben az export majdnem felét tette ki a nyersolaj-eladás – az OEC információi alapján

A kazah gazdaság szerkezete azóta nemigen változott, tehát a legnagyobb, leggyorsabb külkereskedelmi-mérleg javítást a kőolaj exportjának növelésével tudják elérni.

A kazahsztáni export szerkezete 2024 első felében a következőképpen alakult.


Természetesen, mint az lenni szokott, itt is „kettőn áll a vásár”. Kazahsztán számára sem volna olyan nagyon kifizetődő a termelés növelése, ha éppen a kőolaj ára nem volna olyan magas és kiszámíthatatlanul növekvő, mint amilyen mostanában. Az izraeli-iráni eszkaláció és az amerikai természeti csapások (na és persze a közelgő választás okozta bizonytalanság) jócskán feltornázták az árakat.

Kazahsztán megnövekedett termelése érdemben nem fogja befolyásolni a kőolaj árát világszerte, viszont a közép-ázsiai ország számára éppen azt a plusz bevételt jelentheti, amire rövid távon szüksége lehet a külkereskedelmi mérleg stabilitása érdekében. A 2025-ös bővítés pedig még válhat akkora volumenűvé, hogy a piaci árak is megérezzék, viszont erről még kevés az információ. Ami biztos, hogy a jelenlegi „kilengés” miatt nem fognak beszakadni az árak. A pezsgővel így még várni kell!

Szemlézte: Lakatos Gergely

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon