Blog

Képes az USA két háborút vívni egyszerre?

Egyszerre szólította fel Ukrajna és Izrael támogatására Joe Biden az amerikaiakat. Hajlandó rá és kötelességének érzi, hogy „beleálljanak” mindkét konfliktusba. Teljességgel úgy véli, Amerika képes egyszerre több háborút is támogatni. Biden azért nevezi ezt az elhatározást „okos befektetésnek”, mert…

Egyszerre szólította fel Ukrajna és Izrael támogatására Joe Biden az amerikaiakat. Hajlandó rá és kötelességének érzi, hogy „beleálljanak” mindkét konfliktusba. Teljességgel úgy véli, Amerika képes egyszerre több háborút is támogatni. Biden azért nevezi ezt az elhatározást „okos befektetésnek”, mert úgy érzi, Amerika biztonsága szempontjából ennek hasznát veszik még a jövőben.

Biden úgy fogalmazott, számukra három térség stratégiailag, katonailag és politikailag a releváns: a csendes-óceáni, valamint a közel-keleti régió és meghatározó államként Ukrajna. A Csendes-óceán térsége mindig is fontos volt, s abszolút elsőbbséget élvezett, de volt, hogy ez némileg háttérbe szorult a Közel- és Közép-Kelet mögött, miközben jelentős változások zajlottak le e térségben: Kína felemelkedése, Észak-Korea atomprogramja, Oroszország fokozottabb megjelenése és az iszlám radikalizmus terjedése.

Az a történelmi tanulság, hogy amikor a terroristák nem fizetik meg az általuk elkövetett terrorcselekmények és diktátorok az általuk elkövetett erőszak árát, akkor még több káoszt, halált és pusztítást okoznak – jelentette ki Biden.

Azt is világossá tette, hogy a világot érintő e két fenyegetés alapvetően különböző, de a cél ugyanaz. Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve Hamasz meg akarja semmisíteni a demokráciát.

Biden terve egy hatalmas, 100 milliárd dolláros kiadási kérelem, melyet benyújtott a két fél megsegítésére. Ez egy sürgősségi segélycsomag a Kongresszus felé, ami biztosítaná az Ukrajnának és Izraelnek nyújtott támogatást, azonban azt is fontos kiemelni, hogy közben a republikánusok egyre kevésbé támogatják Kijevet az Oroszország elleni háborúban.

Az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen a Sky Newsnak adott interjúban kijelentette, hogy két háborút is tudnak egyszerre finanszírozni. Washington a 100 milliárdos segélycsomagból csaknem 60 milliárd forintot szánna Ukrajnának, 14 milliárdot Izraelnek, a fennmaradót pedig emberbaráti tevekénységre-segítségnyújtásra, és a külső határain a migráció kezelésére fordítaná. Biden Instagram oldalán közzétett videóban is hangsúlyozza:

Mi vagyunk a világtörténelem leghatalmasabb nemzete. Gondoskodhatunk Izraelről és Ukrajnáról, és továbbra is fenntarthatjuk átfogó nemzetközi védelmünket.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Joe Biden (@joebiden) által megosztott bejegyzés

 

Az amerikai szerep az orosz-ukrán konfliktusban összetett és változó volt az évek során. Már 2014-ben kulcsfontosságú szerepvállalás történt Amerika részéről a szankciók, fegyverzeti támogatás, diplomácia és a politikai nyomás kapcsán, s mára ez csak erősödött. A jelenleg zajló háborúban az amerikai támogatás célja összességében egy: erősítse Ukrajna védelmi képességeit az orosz agresszióval szemben. Biden arra is felhívta a figyelmet, hogy

nem szabad engedni, hogy Oroszország egy birodalommá váljon azzal, hogy az ő érdekszférájába tartozik Ukrajna.

A másik oldalon pedig ott van Izrael kérdése. Az Egyesült Államok támogatja Izraelt diplomáciai, katonai és gazdasági téren is. Azonban jelen pillanatban a konfliktusok természete és dinamikája miatt nem könnyű elérni a stabil béke kialakítását. S bár elismeri Izrael jogát az önvédelemre, mindkét féltől elvárná, hogy kerülje az ártatlan civil veszteségeket. Sokan úgy vélik, Izrael ennek érdekében mindent megtesz. Például Rishi Sunak brit miniszterelnök, úgy fogalmazott: „az izraeliek megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy csökkentsék a civil áldozatok számát, ellentétben a Hamász terroristáival.

Amerikában hetek óta vitatkoznak azon a politikusok, hogy milyen fegyverzeti támogatást kapjon Ukrajna, de amikor két héttel ezelőtt mérhetetlen terrortámadást hajtott végre Hamasz Izrael állam ellen, csak két napnak kellett eltelnie, s már megérkezett az első amerikai fegyverszállítmány az országba. Nem véletlen. Az Egyesült Államok Izrael legnagyobb kereskedelmi partnere, valamint a haderő felszerelésének nagy részét is Amerikából vásárolja. Nem mellesleg a térség stabilitása szempontjából is kimelekedő jelentősége van annak, hogy mennyire stabil Izrael védelme.

Összességében elmondható, hogy Biden és Yellen is annyira elhatározott a segítségnyújtásban és a finanszírozásban, hogy nem tudja figyelembe venni a republikánusok jelenlegi vezetési válságát. Ez ugyebár azért fontos pont, mert vezető nélkül a Ház nem tud semmilyen jogszabályt, törvényjavaslatot elfogadni, többet között azt sem, ami a segítségnyújtásról szól. Yellen kijelentette, hogy az Izrael és Ukrajna számára szükséges források felszabadítása "prioritás" és sürgette a republikánusokat, hogy válasszanak házelnököt, hogy a törvényhozók elfogadhassák a jogszabályokat. "Amerika Izrael mögött áll, pont" - mondta Yellen.

Kíváncsi vagy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus többi részletére is? A témában született írásainkat itt találod!

Írta: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon