Blog

Kérdésessé válhat a UKIP jövője a párt további jobbra tolódásával

A 2015-ös választásokon még harmadikként befutó UKIP tagságának jelentős része hagyhatja el a pártot, ha Gerard Batten, akit a Nigel Farage leköszönése után káoszba süllyedt párt új egységének megteremtésével bíztak meg, továbbra is kitart a párt radikalizálása mellett…

A 2015-ös választásokon még harmadikként befutó UKIP tagságának jelentős része hagyhatja el a pártot, ha Gerard Batten, akit a Nigel Farage leköszönése után káoszba süllyedt párt új egységének megteremtésével bíztak meg, továbbra is kitart a párt radikalizálása mellett – figyelmeztetnek a UKIP szenior tagjai.

Különös aggodalommal töltené el a tagság egy részét, ha Batten a pénteken esedékes éves pártkongresszuson tovább lobbizna az iszlámellenes aktivista Tommy Robinson párttagsága mellett annak érdekében, hogy így határozza meg a párt identitását a Brexit utáni új érában.

Batten − aki Robinsonhoz hasonlóan extrém nézeteket vall az iszlámról, kezdeményezte, hogy a brit muszlimoknak kötelező legyen megtagadni a Korán bizonyos részeit − több Robinsonhoz és az iszlámellenes szélsőjobbhoz köthető rendezvényen felszólalt a közelmúltban.

Bár a kongresszuson nem kerül majd sor formális vitára Robinson párttagságát illetően, mert a párt vezetése ezt korábban megvétózta, szerepelni fog két szélsőjobboldali Youtube-személyiség, Mark Meechum és Carl Benjamin. Benjamin nevéhez az erőszak és nőgyűlölet vádja kötődik, míg Meechum talán arról a leghíresebb, hogy lefilmezte kutyája náci karlendítését és emiatt elítélték.

A UKIP tagságának közel 40 százaléka érzi úgy, hogy nem tud azonosulni ezzel az új irányvonallal, és a kilépéssel fenyegetnek, ha az egy évre megválasztott Batten marad, vagy az új vezető ebben az irányban kívánja folytatni.

„Az ajtókon kopogtatva lehet keresletet találni egy középjobb, hazafias pártra néhány keményebb állásponttal, de senki sem kíváncsi egy keményvonalasan szélsőjobboldali, utcákon masírozó pártra. Ez elfordítja tőlünk az embereket” – nyilatkozta a Guardian forrása.

Szemlézte: Bálint Janka