2021.04.17.

Blog

Kezdenek megbékélni a britek a Brexittel

Az uniós állampolgárságuktól nemrégiben elbúcsúzók nagyobb hányada gondolja úgy, hogy országuk jó irányba halad, mint fordítva. Mindez jókora fordulatnak számít az elmúlt hónapok adataihoz viszonyítva – derül ki az Ipsos MORI legújabb közvélemény-kutatásából. 

Az uniós állampolgárságuktól nemrégiben elbúcsúzók nagyobb hányada gondolja úgy, hogy országuk jó irányba halad, mint fordítva. Mindez jókora fordulatnak számít az elmúlt hónapok adataihoz viszonyítva – derül ki az Ipsos MORI legújabb közvélemény-kutatásából.

Az Ipsos az évekig húzódó brexit-mizéria idején folyamatosan igyekezett azt mérni, hogy az Egyesült Királyság polgárai hogyan vélekednek hazájuk jövőjéről. A legfrissebb adatok azt jelzik, hogy a britek sokkal optimistábban állnak a kérdéshez, mint a közelmúltban. Legutóbb egyébként éppen egy éve volt ilyen kedvező az alább látható mutató.

04_15_irlanda_diagram1_uk.jpg
Saját szerkesztés az Ipsos MORI adatai alapján

Jól látható, hogy az Európai Unióból való kilépés átmeneti időszakának végén, illetve a végleges kilépés pillanatában a társadalom jó része borús jövőképet vizionált hazájának, míg mostanra az álláspontok kiegyenlítődtek, sőt, immáron több a derülátó. Mindez az eseményeket felidézve nem is lehet véletlen. Azokban a hónapokban, amelyekben nagyobb pesszimizmus figyelhető meg, számos negatív esemény befolyásolta az embereket. A brexit-tárgyalások többször is zátonyra futottak, a kilépéskor pedig rendkívül körülményessé vált a helyzet a határok mentén, elég csak a nemzetközi sajtót is bejáró forgalmi fennakadásokra gondolni.

Az azóta bekövetkezett fordulatnak a legfőbb hajtóerejét minden bizonnyal az jelentette, hogy világossá vált az Egyesült Királyság kedvezőbb pozíciója az Európai Unióval szemben a vakcinabeszerzések terén.


Ennek eredményeképp az átoltottságot illetően egyre tekintélyt parancsolóbb előnyre tettek szert, melynek köszönhetően a legtöbb EU-tagállammal szemben az újranyitást is korábban elkezdhették. Érdemes azt is hozzátenni, hogy a kezdeti nehézségek után februárban jelentősen növekedett a szétszakadó piacok közötti kereskedelem: a hónap folyamán a szigetországból csaknem 50 százalékkal exportáltak többet uniós országokba, mint az év első 31 napjában – közölte a Politico. Mint a márciusban felmért adatokból kiderül, az embereket a brexit kérdése gyakorlatilag fele-fele arányban osztja meg jelenleg.

04_15_irlanda_diagram2_uk.jpg
Saját szerkesztés az Ipsos MORI adatai alapján

Összességében a nehéz válást követő pár hónapról az mondható el, hogy a britek eleinte kimondottan pesszimisták voltak, majd – elsősorban az oltások miatt – bizakodóbbá váltak.


Elhamarkodott lenne azonban azt jósolni, hogy ez a tendencia változatlan marad.

A vakcinabeszerzési verseny előbb-utóbb a múlté lesz, az új kihívások pedig nem biztos, hogy mindig az Egyesült Királyság malmára fogják hajtani a vizet. A fokozódó belső feszültségek továbbá komoly egzisztenciális fenyegetést jelenthetnek, ahogy azt korábban már ebben és ebben a cikkünkben is megírtuk.
 
Mindenesetre érdemes lesz az Ipsos ezzel kapcsolatos közvélemény-kutatásaira időnként pillantást vetni, mivel az eddigiek alapján a brit közhangulat alakulása akár hullámvasútszerű is lehet az elkövetkező hónapokban, években.

Szemlézte: Irlanda Balázs