2019.11.25.

Blog

Ki felelős az ausztrál bozóttüzekért?

A zöldek a kormányt hibáztatják, a többi párt viszont a zöldek őszinte aggodalmában kételkedik – írja a The Sydney Morning Herald.

A zöldek a kormányt hibáztatják, a többi párt viszont a zöldek őszinte aggodalmában kételkedik – írja a The Sydney Morning Herald.

Mint ismert, Ausztrália keleti részén napok óta példátlan bozóttüzek tombolnak, mely már több mint egymillió hektáron végzett pusztítást. Az ausztrál zöldek vezető helyettese, Adam Bandt szerint a kormány nem reagált megfelelően a globális felmelegedésre, és ennek lett következménye a mostani bozóttűz. Bandt azzal vádolta meg Scott Morrison miniszterelnököt, hogy a nem megfelelő éghajlat-politikával ausztrálok millióinak életét sodorja veszélybe, míg egy párttársa, Jordon Steele-John még ennél is messszebre ment: szerinte a nagy pártok „nem jobbak, mint a gyújtogatók".

Bár Steele-John megnyilvánulása még Bandt bevallása szerint is túlzó volt, megjegyezte: „Jordon Steele-John a Parlament legfiatalabb tagja – egy olyan generáció része, amely megrémül és aggódik amiatt, amit az éghajlat változásával kapcsolatban tapasztal. Bár lehet, hogy az emberek felháborodnak a szavain, de nem vehetik figyelmen kívül azt.”

Bandt a kormány szemére vetette többek közt azt is, hogy a széntüzelés iránti „lelkesedés” hozzájárult az éghajlatváltozáshoz és súlyosbítja a mostani helyzetet. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy Ausztráliának nemzetközi vezető szerepet kell vállalnia a károsanyag-kibocsátás csökkentésében.

A tudományos kutatások – köztük a Meteorológiai Iroda és a Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet (CSIRO) is – arra jutottak, hogy valóban az éghajlatváltozás következménye a megnövekedett tűzveszély és az egyre hosszabbra nyúló tűzvészek Ausztráliában.

A zöldeket is érte azonban támadás. A koalíciós vezetők azzal vádolják őket, hogy a bozóttűz-ügyből politikai hasznot akarnak húzni, és aggodalmuk sokkal inkább ügyes reklámfogás, mintsem őszinte „környezet-és nemzetféltés”. Mint mondták: „most az azonnali cselekvésnek van itt az ideje, nem politikai viták gerjesztésének”.

A Munkáspárt is a zöldeket kritizálta, amiért nem támogatta Kevin Rudd volt miniszterelnök szénszennyezés-csökkentési rendszerét 2009-ben, mert szerintük e rendszer kudarca kulcsszerepet játszott az ausztrál éghajlatpolitikában. A Nemzeti Párt szintén a zöldeket támadja azok retorikájáért. A párt volt vezetője, Barnaby Joyce pedig egyenesen azt mondta, a tüzet okozó két ember valószínűleg zöld-párti szavazó.

Scott Morrison miniszterelnök ezzel szemben mindenkit nyugalomra int és lecsendesedésre biztat.

Szemlézte: Benkő Lilla