Blog

Kibertámadások érték Izraelt

Több izraeli weboldalt is kibertámadások értek május 21-én − számol be az eseményről a jordániai Al Bawaba hírportál.

Több izraeli weboldalt is kibertámadások értek május 21-én − számol be az eseményről a jordániai Al Bawaba hírportál.

Az áldozatul esett honlapokon Izrael-ellenes videók és szöveges üzenetek jelentek meg héber és tört angol nyelven: „A visszaszámlálás Izrael megsemmisülésére már régen megkezdődött”; „Álljatok készen egy nagy meglepetésre” – ezt a szöveget állították be a magukra „Hackers_Of_Savior”, azaz „A Megváltó Hackerei” néven hivatkozó csoport tagjai az érintett honlapok címsoraiként. Az oldalakon elhelyezett videót YouTube-ra is feltöltötték azzal a címmel, hogy „Egy egyetemes küldetést hajtottunk végre. Azért tettük, hogy támogassuk az ellenállást és palesztina szabadságát.” (Palesztina neve a videó címében kisbetűvel szerepel). A látogatókat arra kérték a hackerek, hogy adjanak hozzáférést kamerájukhoz – hogy személyes adatokat is lopjanak elsősorban izraeli állampolgároktól.

A Checkpoint Software Technologies kiberbiztonsággal foglalkozó részlege szerint a tettet Észak-Afrikából, Törökországból és a Gázai övezetből hajtotta végre 9 hacker, de nem zárják ki, hogy mások is részt vettek a kivitelezésben. Iráni szálakat eddig nem derítettek fel. A szervezet szerint az időzítés azzal magyarázható, hogy idén május 21-én kezdődött az al-Quds nap (al-Quds Jeruzsálem arab neve), amely 1979-es Ajatollah Chomeini általi meghirdetésétől kezdve hagyományosan is az Izrael- és Amerika-ellenes, illetve a Palesztina-párti gyülekezések napja.

Erre készülve az Izraeli Nemzeti Kiberigazgatóság már május 13-án figyelmeztetést adott ki, hogy Izrael-ellenes csoportok koordinált támadásokat tervezhetnek Izrael ellen május 14-e és 22-e között a #OPJerusalem-mozgalom részeként, elsősorban az al-Quds napon és az ugyanakkor tartott izraeli Jeruzsálem napon. A figyelmeztetés szerint pontosan arra számítottak, hogy hackerek izraeli weboldalak vandalizálására, propagandaterjesztésre, váltságdíjas támadásokra, telefonközpontok túlterhelésére és online szolgáltatások zavarására fognak összpontosítani.

A támadások uPress szolgáltatáson keresztül létrehozott weboldalakat érintettek, köztük a Bang & Olufsen Israel, a Bet Gabriel kulturális központ, a Yad L’Ahim ortodox zsidó vallási szervezet, a Hashavshevet könyvelőszoftvereket gyártó vállalat, néhány zsidó középiskola és érettségi utáni oktatási intézmény, a United Hatzalah egyik aloldala, valamint Israel Bardugo izraeli fényképész oldalait.

A hackercsoport a YouTube-on hibás angollal elmondja: „Azért gyűltünk össze, hogy bosszút vegyünk a palesztinok ellen elkövetett cionista bűnök felett, azokért, akik meghaltak, elvesztették az életüket, családjaikat és otthonaikat.” Bardugo az eset után a következőt tweetelte: „Az irániak valami jelentőset hajtottak végre tegnap éjszaka, betörtek a weboldalamra. Már ellenőrzés alatt van – nem kell aggódni, ha valaki nemrég rendelt tőlünk valamit.”

A támadások azután következtek, hogy Irán számítógépes támadásokat indított Izrael vízművei ellen, amire reakcióként Izrael ugyancsak számítógépes támadásokat hajtott végre Irán Hormuzi-szoroshoz közel fekvő Shahid Rajaee kikötője felett. Előbbi következtében április 24-én egy szivattyú állt le rövid időre a Saron-síkságon, utóbbit követően pedig a kikötő több magánérdekeltségében keletkeztek sérülések.

Szemlézte: Kiss Dávid