Blog

Kicsoda Maria Arena, a brüsszeli korrupciós botrány negyedik érintettje?

Hét hónappal a Katargate korrupciós botrány kirobbanása után a belga hatóságok újabb szálakat fedeztek fel, melyek Maria Arena jelenlegi szocialista európai parlamenti képviselőig nyúlnak.

Hét hónappal a Katargate korrupciós botrány kirobbanása után a belga hatóságok újabb szálakat fedeztek fel, melyek Maria Arena jelenlegi szocialista európai parlamenti képviselőig nyúlnak.

Nemrégiben derült fény arra, hogy Maria Arena belga európai parlamenti képviselő is nagymértékben érintett a több mint fél éve kirobbant brüsszeli korrupciós botrányban - adta hírül a POLITICO

Egyelőre még nem törölték mentelmi jogát, sőt, nem is hallgatták ki, illetve nem indult ellene eljárás sem, azonban a belga hatóságok átkutatták hat hozzá és a családjához tartozó ingatlanát. 

Schaerbeeki otthona átkutatásakor jelen volt Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke is.

Visszatérve Arena politikai karrierjére, ő is - ahogyan a Qatargate többi fő érintettje, vagyis Eva Kaili, Marc Tarabella és Andrea Cozzolino - a baloldali Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségében foglalt helyet. A botrány kirobbanása óta azonban a három másik érintett már nem tagja a parlamenti csoportnak.

Eltekintve attól, hogy Arena tagadta a vádakat, valamint magát ártatlannak vallotta, neve már a korrupciós ügy kibontakozásának legelején felbukkant nemcsak a belga, hanem az olasz sajtóban egyaránt. A fokozott figyelem, illetve nyomás miatt, valamint a potenciális korrupciós szálak miatt időközben

lemondott az emberi jogi albizottság elnöki posztjáról – mely pozíciót egyébként Panzeritől örökölt – azonban a Qatargate felszínre jutása óta európai parlamenti képviselői feladatait folyamatosan betöltötte.

A POLITICO beszámolója alapján Arena több szálon is, szinte mindenkihez kapcsolódik a korrupciós botrányban, azonban a legtöbb kapocs mégis magához a fő gyanúsítotthoz, Pier Antonio Panzerihez van. 2014 és 2019 között, míg Arena első képviselői ciklusát töltötte, Panzeri az utolsót. A belga politikusnak pedig ezidőtájt sikerült kiépítenie hírnevét, valamint megalkotnia magáról az emberi jogok elkötelezett védője képet a Szocialisták és Demokraták csoportban, ahol egyébként Panzerinek is volt tekintélye. Arena kettejük kapcsolatát pusztán szakmainak nevezte, míg az egykori olasz EP-képviselő ügyvédjén keresztül „nagyon közeli” viszonyról adott számot. A Le Soir beszámolói alapján a két politikus

2021 és 2022 decembere között mintegy 389 alkalommal beszélt telefonon, amikor Panzeri már nem volt aktív EP-képviselő.

Mindezeken felül számos munkahelyi szál is összeköti a két gyanúsítottat: Arena egy parlamenti asszisztense dolgozott például Panzeri Fight Impunity NGO-jánál, egy másik alkalmazottja pedig párhuzamosan vállalt munkát mindkét szóban forgó személynél.

Szintén a Le Soir adta hírül, hogy Arena is feltehetőleg szubvencióban részesülhetett. Neve egyébként egy elfogatási parancsban is elhangzott: a politikusnő itt egy kisebb döntéshozói csoport tagjaként jelent meg, akik szorosan kapcsolódtak Panzerihez.

A szálakat maga Panzeri is megerősítette: bevallása szerint együtt utazott belga képviselőtársával Marokkóba még 2015-ben,

azonban kiemelte, Arena nem tudhatott az út finanszírozásáról. Az olasz ex-politikus egyébként ügyvédjén keresztül még január folyamán hangsúlyozta, hogy Arenának semmi köze az ügyhöz.

A figyelem azonban különösen akkor szegeződött rá, amikor Michel Claise, a nyomozást vezető belga ügyvéd lemondott pozíciójáról egy olyan érdekkonfliktus miatt, mely mindkét fiát érintette. Claise döntése azután született meg, hogy Tarabella ügyvédje fényt derített a belga ügyvéd egyik fiának, valamint Arena fiának közös orvosi marihuána-üzletére.

Tarabella ügyvédje szerint a marihuána-üzlet, illetve a kettejük közötti kapcsolat okán kerülhette el egyelőre Arena a vádemelést, eltekintve attól, hogy a hatósági beszámolók alapján Claise csupán saját magát védte meg hátralépésével. Annyi viszont mindenféleképpen elmondható, hogy a már így is szövevényes brüsszeli korrupciós botrány még tovább bonyolódik, a további nyomozások révén pedig újabb nevek kerülnek elő, akik nagymértékben érintettek az Európai Uniót gyökeresen megrázó botrányban.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon