Blog

Kik Izrael legkeresettebb ellenségei?

Az iráni fenyegetés növekszik, ezért érdemes megnézni, kikre vadásznak az izraeli hatóságok leginkább – írja Anna Ahronheim a Jerusalem Postban.

Az iráni fenyegetés növekszik, ezért érdemes megnézni, kikre vadásznak az izraeli hatóságok leginkább – írja Anna Ahronheim a Jerusalem Postban.

Első helyen az iráni Kászim Szulejmáni áll. 1957-ben született, majd a forradalom során csatlakozott az Iráni Forradalmi Gárda erőihez. Az iraki-iráni háborút kihasználva gyorsan emelkedett a ranglétrán, míg végül 1997-ben kinevezték a gárda parancsnokává. Ezt követően jelentős szerepet játszott a tálibok elleni harcokban, a Szaddám Huszein bukását követő síita lázadások szervezésében és az Aszad-kormány megmentésében a szíriai polgárháború alatt. Az izraeli hatóságok az előzők mellett a Hezbollah terrorszervezet szervezésével is vádolják. Szulejmánit többször is megpróbálták likvidálni, de mindig sikertelenül – írja a szerző.

Izrael második legkörözöttebb ellensége Haszan Naszr Alláh. 1960-ban született Bejrút egyik külvárosában. Az 1982-es libanoni háború után csatlakozott a Hezbollahhoz Tíz évvel később a Hezbollah vezetője lett. Ezt követően a milícia a legbefolyásosabb politikai párt lett, melynek komoly társadalmi támogatottsága van. A síita terrorszervezet a világon több száz ember haláláért felelős, az Izraellel való összecsapások során pedig ezrek haltak meg. Naszr Alláh vezetése alatt a Hezbollah ütőképessége hatalmasat ugrott, a szíriai polgárháborúban 40 ezer katona szerzett harctéri tapasztalatot. E mellett több százezer rakétát halmoztak fel Izrael ellen, melyet nem félnek bevetni. Naszr Alláh szintén többször megmenekült az izraeli titkosszolgálatok elől, a szerző szerint az utóbbi évtizedben a föld alatt bujkálva él.

A harmadik helyen a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik vezetője, Baha Abu al-Ata áll. Ata rendszeres szervezője és végrehajtója az Izrael elleni rakétatámadásoknak. A szerző szerint Ata csoportja azért nem vállakozik nagyobb akcióra, hogy a Hamász szemében ne tűnjenek fenyegetésnek, ugyanakkor izraeli források szerint az Iszlám Dzsihád ma már nagyobb kockázat, mint a Hamász.

Szemlézte: Fellegi Benjámin