Blog

Kína Dél-Amerikában is terjeszkedik

Argentína is belépett a kínai „Egy Övezet, Egy Út” kezdeményezésbe, ezzel újabb diplomáciai sikert hozva a távol-keleti országnak az Egyesült Államokkal való vetélkedésben - adja hírül a The Diplomat.

Miközben Közép-Ázsia és Afrika már telis-tele van kínai cégekkel és új infrastrukturális projektekkel, a távol-keleti ország terjeszkedése a világ többi részén sem áll le. Argentína, Dél-Amerika egyik legnagyobb országa 2022. február 6-án aláírta a belépést az „Egy Övezet, Egy Út” fantázianevű kínai gazdaságfejlesztési kezdeményezésbe. Mindez nem meglepő annak fényében, hogy a dél-amerikai ország majdhogynem állandóan gazdasági nehézségekkel küzd és szüksége van a friss külföldi tőkére, befektetésre, amely ebben minőségi változást hozhat.

Argentína ezen kívül mindig is féltékenyen őrizte gazdasági függetlenségét, az elmúlt évszázadban elsősorban az Egyesült Államokkal szemben. Már 2015-ben megegyezett Kínával egy űrmegfigyelő állomás létrehozásáról argentin területen, amely lehetőséget ad a kínaiak számára a Föld körüli pályán mozgó eszközök jobb szemmel tartására. Ennek aztán új lökést adott Kína megnövekedett érdeklődése, különösen mióta 2017-ben kirobbant közötte és az Egyesült Államok között a vámháború.

Argentína kiváló alternatív forrásnak ígérkezett a súlyos vámterhekkel sújtott amerikai mezőgazdasági termékek kiváltására.

2019-ben ráadásul magát Argentínát is büntetővámok sújtották az USA irányából, meggátolandó a Trump elnök szerint mesterségesen olcsó argentin acél amerikai exportját. Ez természetesen szintén Kína felé lökte az argentin gazdaság irányítóit, s ezeknek az összhatásoknak a játéka ért be most, február 6-án. Az argentin fél alapvetően a kínai termékek még kedvezőbb beáramlására, tőke és turisták egyre intenzívebb érkezésére számít, ami a gazdasági kérdéseket illeti. Még egy argentin atomerőmű építéséről is tárgyalások folynak.

Ami viszont kimondottan diplomáciai, hatalmi-politikai jelentőségű manőver ebben az egyezményben, az a Falkland-szigetek kérdése. Mint ismert, Argentína folyamatosan fenntartja az igényét ezekre az Egyesült Királyság által uralt kis sziklaszigetekre a délkeleti partjainak közelében. 1982-ben még rövid, de véres konfliktusba is keveredett a britekkel a birtoklásukért. Fernandez argentin elnök és Hszi Csin-ping kínai pártfőtitkár tárgyalásaikról kiadott közös közleményükben konkrétan megerősítették, hogy Kína Argentína oldalán áll a kérdésben.

Ez Kína részéről egy sajátos területen bevitt diplomáciai ütés is. London a hongkongi önállóság felszámolása miatt egy 1984-es egyezmény megszegésével vádolta Pekinget,

amely az 1997-es visszatérés után hosszú évtizedekre biztosította volna a városállam autonómiáját. A nemrégiben Nagy-Britannia, Amerika és Ausztrália között Kína ellen kötött katonai szövetségről pedig nemrég mi is írtunk. London és Peking alapvetően ellenfelek geostratégiailag és Kína kiállása Argentína mellett egy különleges, de a brit presztízs szempontjából veszélyes területen bevitt szúrásnak számít. Egy újabb Falkland-szigeteki krízis mindenképpen lekötné a Nyugat figyelmét és az Egyesült Királyság erejét, nem is beszélve az esetleges vereségből következő presztízsveszteségről. Nem véletlen, hogy az egész tárgyalási folyamattal kapcsolatosan mindössze erről jelent meg hivatalos nyugati figyelmeztetés a brit belügyminiszter Twitter-fiókján.

Attól valószínűleg nem kell tartani, hogy Argentína egy kínai gyarmat sorsára jut. A dél-amerikai ország féltékenyen őrizte külpolitikai önállóságát számtalan gyengesége ellenére is az elmúlt évtizedekben. Azonban Amerika és a Nyugat előtt hosszú út áll, hogyha valóban hosszú távon is vissza akarja nyerni Dél-Amerika egyik legnagyobb országának a bizalmát és barátságát. Most Kína van a legjobb helyzetben utat találva Argentínába, saját övezetébe vonva az országot.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!