Blog

Klímaaktivistából szabadságharcos – Greta Thunberg átalakulása

Önök mivel foglalták el magukat 16 vagy esetleg 18 évesen? A szüleikkel azon harcoltak, hogy a retket nem ökoboltból szerezték be az aznapi vacsorához, ráadásul voltak annyira tudatlanok, hogy autóval mentek el a boltig a bicikli helyett? Vagy inkább arról szólt a veszekedés, hogy elengedik-e Önöket…

Önök mivel foglalták el magukat 16 vagy esetleg 18 évesen? A szüleikkel azon harcoltak, hogy a retket nem ökoboltból szerezték be az aznapi vacsorához, ráadásul voltak annyira tudatlanok, hogy autóval mentek el a boltig a bicikli helyett? Vagy inkább arról szólt a veszekedés, hogy elengedik-e Önöket a kocsival aznap este a házibuliba?

A 2003-as születésű Greta Thunbergéknél minden bizonnyal az első forgatókönyv játszódott le. A magát klíma- és környezetvédelmi aktivistának valló svéd lánytól már megszokhattuk a különböző klímahisztiket, sztájkokat és vitorlás Föld körüli turnékat, azonban a fiatal lány úgy tűnik átevezett mélyebb és kifejezetten politikai hullámokkal teli vizekre.

Ha követjük a Twitter fiókját, már láthattuk, hogy a szívbemarkoló gyermekeket vagy éppen gigantikus füstfelhőket kibocsátó gyárakat ábrázoló képek mellett megjelentek különböző, világpolitikával kapcsolatos posztok is.

Az Amnesty International nonprofit szervezettel karöltve felszólalt azon kolumbiaiak mellett, akik úgy érzik, kormányuk notóriusan sérti az emberi jogaikat a járványkezelés során. Vajon miért szükséges más országok belügyeivel kapcsolatban úgy felszólalni, hogy saját maga nem győződött meg arról, milyen is a helyzet Kolumbiában?

grata_kolumbia.jpg
Forrás: Twitter

Emellett többször is felhívta követői figyelmét az Izrael és a Palesztin Állam közötti konfliktus eszkalációjára, melyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Május 10-én a 2019-ben a Times év emberének kikiáltott Thunberg úgy gondolta, jó ötlet felszólalni az ügyben. Kifejezte elkeseredettségét, és a közzétett üzenetből azt a következtetést vonhatta le a támogató tábora, hogy

a palesztinek mellett foglalt állást, tovább szítva a konfliktust újból kirobbantó szikrát.

greta_palesztin.jpg


Forrás: Twitter

Másnap azonnal próbálta oltani a tüzet, és azzal érvelt, hogy ő nem foglal állást Izrael vagy a Palesztin Állam mellett, hanem magát az erőszakot ellenzi.

greta_paal2.jpg
Forrás: Twitter

Bár az ENSZ szerveivel jó kapcsolatot ápol a 18 éves lány, és beszédet is mondott az egyik klímacsúcson, lehet hogy ezek után már kevésbé fogják megtapsolni. Greta, köszönjük, lelkes voltál a környezet védelmének ügyében, de kellő konfliktust szítottál már eddig is, a nagy politikai játszmát hagyd meg azoknak, akik valóban értenek hozzá.

Szemlézte: Spiesz Bianka