Blog

Kockázat és haszon – megfér-e egymás mellett a bitcoin és a dollár?

Az elmúlt héten látott napvilágot a hír, miszerint El Salvador a digitális pénzt az USA dollárral egyenértékűvé teszi az állami és magánkereskedelemben. Cikksorozatunk első részében a Wall Street Journal cikke alapján megvizsgáltuk, hogy miért hozta meg ezt a döntést El Salvador. Most pedig a…

Az elmúlt héten látott napvilágot a hír, miszerint El Salvador a digitális pénzt az USA dollárral egyenértékűvé teszi az állami és magánkereskedelemben. Cikksorozatunk első részében a Wall Street Journal cikke alapján megvizsgáltuk, hogy miért hozta meg ezt a döntést El Salvador. Most pedig a Bitcoin előnyeinek és hátrányainak járunk utána.

 

Mindenképpen előnyként említhető, hogy a Bitcoinnal való kereskedés során (1) lehetőség van magas hozamra. A 2020. december 31-ig tartó öt év alatt a nagy tőkeértékű amerikai részvények S&P 500-as indexe éves szinten 14,5%-ot növekedett; ugyanebben az időszakban a bitcoin árfolyama dollárban számolva 131,5%-kal.

További előnye, hogy (2) diverzifikálható, a vásárló kedve szerint. Néhányan például a kriptovalutákat az arannyal szembeni alternatív fedezeti eszközként említették. Míg az S&P 500 a 2020 december végéig tartó 60 hónapból 17-ben csökkent, a bitcoin ennél jobb eredményt ért el.

Emellett pozitívumként említhető, hogy (3) korlátozott a kínálat. Legfeljebb 21 millió érme hozható létre vagy „bányászható” és jelenleg körülbelül 18,5 milliót termeltek ki.

A bitcoin előállítási sebessége a felezésnek nevezett folyamat révén az idő múlásával lelassul. 2009-ben minden kitermelt blokk értéke 50 bitcoin volt, ez az érték blokkonként most 6,25 bitcoin.

Ráadásul (4) egyre több helyen fogadják el, így a felhasználás mértéke is növekedett. A Coindesk.com egy 2020-as cikke azt állította, hogy 135 milliárd dollárnyi kriptovaluta kereskedési tranzakció történt 2019-ben, ami 600%-os növekedést jelent 2018-hoz képest. Külön figyelemre méltó, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a létrehozott elektronikus bitcoin pénztárcák száma (lásd az alábbi grafikont), és egyre több olyan intézményi befektető van, amely kriptovalutákba kíván befektetni, a legújabb a Blackrock és a Bridgewater. Valamint az sem elhanyagoltható előny, hogy (5)

a felek között nem lépnek fel közvetítők és szabályozók, ellentétben a bankokkal, ahol az állami politikai és gazdasági érdekek érvényesülnek.

bitcoin_belso.png
Az előnyök mellett megfigyelhetünk hasonló számú negatívumot is. Amellett, hogy nagy hozammal kecsegtet, ugyanilyen (1) nagy a veszteségek lehetősége is. A dollárban számított bitcoin ár havi százalékos változásának éves volatilitása mintegy 90% volt az elmúlt öt év tekintetében. Ez összevethető az S&P 500 havi százalékos változásainak évesített volatilitásával, illetve az arany árfolyamával – ezeknél a változás 15,3% illetve 13,4% volt. Konkrét számokkal érzékeltetve: a maximális havi bitcoin hozam a 2020 december végéig tartó 60 hónap alatt 76,1%, a minimum -37,6% volt. A bitcoinba vagy más kriptovalutákba történő befektetés időzítése, valamint a befektetés megszüntetésének időpontja jelentősen befolyásolja az elért hozamot.

Korábban már említettük, hogy az S&P 500 a 2020 végéig tartó 60 hónapban 17-ben csökkent, és ezzel szemben a bitcoin ára csak 10-ben. (2) Csakhogy 10 hónapnyi csökkenés ugyanúgy számottevő.

(3) Sajnálatos továbbá, hogy

végtelen az újabb kriptovaluták megalkotásának lehetősége. Bár igaz, hogy a bányászott bitcoinok száma végül 21 millióra korlátozódik, és sok más hasonló esetén is korlátozott a kínálat, jelenleg semmi sem akadályozza meg újabb és újabb kriptovaluták bevezetését.

Negatívumként említhető még, hogy (4) gyenge az értéktárolása és korlátozott az elfogadottsága. Míg a bitcoin és néhány más kriptovaluta ma már egyre több fizetési platformon elfogadott, a fizikai világban továbbra is kevés az olyan hely, ahol a kriptovalutákat valós árukra vagy szolgáltatásokra lehetne cserélni. Hasonló okokból az ezekben rejlő volatilitás gyenge értéktárolóvá teszi őket, tekintettel arra a tényre, hogy amikor visszaváltják egy alapdevizába, az értéke még napközben is nagyon sokat változhat. A változás előidézését pedig meglehetősen sok tényező eredményezheti. Itt gondolhatunk akár politikai eseményekre, természeti katasztrófákra, intézményi befektetésekre, vagy akár magánszemélyekre is. Blogunkon már írtunk Elon Muskról, akinek egyetlen tweetje vagy nyilvános beszéde is képes földrengésszerű változásokat eredményezni a kriptopiacon.

Ráadásul (5) szabályozatlan és nem támogatott valuta. A kriptovaluták a magánszektor konstrukciói, hivatalos felügyelet és szabályozás nélkül. Bár ez számos előnnyel is jár, magában hordozza annak a lehetőségét, hogy a bűnözők felhasználják az óvatlan befektetők átverésének eszközeként. Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a bitcoin felhasználók 25% -a illegális tevékenységben vesz részt, és hogy a bitcoin tranzakciók 46% -a illegális tevékenységhez kapcsolódik.

El Salvador tehát ingoványos vizekre evezett azzal, hogy nemzeti valutaként ismeri el a Bitcoint.

Számos dolgot ki kell még tapasztalniuk, hogy a lehető legoptimálisabban használják fel a magán és állami kereskedelemben, és ne adósodjon el fél nap alatt az ország Elon Musk egyetlen tweetje miatt.
Szemlézte: Spiesz Bianka